Pensionären om utlovade tillskottet: Ett steg i rätt riktning
S, V och MP vill införa ett skattefritt tillägg på 1 000 kronor ovanpå garantipensionen. Ett välkommet tillägg enligt pensionären Evalisa Forshell .
Bild: Jessica Gow/TT & privat
Dagens ETC
Ett skattefritt tillägg på 1 000 kronor ovanpå garantipensionen. Det beskedet gav S, V och MP förra veckan. En reform som skulle beröra 500 000 fattigpensionärer. Evalisa Forshell, som lever på 12 000 kronor i månaden, välkomnar förslaget. – Jag välkomnar varje steg som underlättar för oss fattigpensionärer, säger hon.
För att Vänsterpartiet skulle släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister nådde de i november förra året, tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, en uppgörelse om att höja garantipensionen. I måndags presenterades förslaget i sin helhet under en gemensam pressträff.
– Som ni minns från i höstas så var det här villkoret från Vänsterpartiet för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister, sa Nooshi Dadgostar.
Hon lyfte också fram att Sverige har det största antalet fattigpensionärer i Norden – inte mindre än 300 000 stycken.
– Jag tycker att alla partier som står här i dag har varit väldigt konstruktiva och utifrån det har vi landat i en lösning som alla är nöjda med, fortsatte Dadgostar.
Extra tusenlapp
Om förslaget tar sig igenom omröstningen i riksdagen kommer omkring 500 000 fattigpensionärer med en inkomstgrundad pension på upp till 11 846 kronor, eller mindre, att omfattas av det aviserade tillskottet på 1 000 kronor i månaden. Från och med nästa år ska höjningen även omfatta dem med en inkomstgrundad pension på över 12 000 kronor, och upp till 14 000 kronor i månaden. Däremellan ska tillägget, som är tänkt att vara skattefritt, successivt trappas ned.
– Det sägs ofta att vi har världens bästa pensionssystem, men faktumet är att det här systemet levererar för låga pensioner, sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), under pressträffen.
”Räcker till el och mat”
Evalisa Forshell, 70, från Höör i Skåne, får efter skatt ut en pension på 12 100 kronor i månaden, och kommer därför inte att omfattas av det skattefria tillägget, men tycker ändå att det är ett steg i rätt riktning.
– Jag tror att hela pensionssystemet behöver göras om eftersom det i grund och botten är så ojämlikt och ojämställt. Men i väntan på att det ska ske välkomnar jag varje steg som underlättar för dem som har det sämst ställt, säger hon.
Evalisa Forshell bestämde sig för att ta ut all tjänstepension på kortast möjliga tid.
– Jag vet aldrig hur gammal jag blir eller hur frisk och kry jag är. ”Bättre leva ett bra liv medan du vet att du kan”, ungefär så gick mitt inre resonemang. Och jag är långt ifrån ensam.
Enligt Pensionsmyndigheten tar över 50 procent av alla pensionärer ut hela tjänstepensionen på kortare tid än livsvarig utbetalning – det innebär att antalet fattigpensionärer kommer att öka efter hand.
Själv klarar sig Evalisa Forshell skapligt eftersom hon och maken, som ekonomiskt befinner sig i samma situation, har sålt sin lägenhet i Lund och flyttat in i torpet de tidigare haft som fritidshus. Men pengarna de får i pension, efter ett helt yrkesliv som egenföretagare, räcker inte till mycket mer än att betala elräkningen samt ställa mat på bordet.
– Vi orkar ju fortfarande jobba nån dag lite då och då tack och lov, ta något skrivuppdrag eller så, men mer än drygt 20 000 får vi inte ihop tillsammans, så att någon lyxkonsumtion är det ju inte tal om. Det känns riktigt surt tycker jag, att klyftorna ökar så i samhället! Vi har det inte superdåligt, men jag vet andra som har det riktigt illa, säger Evalisa Forshell.