Få tillställningar ger en klarare bild av den cyniska logiken i finanssektorn än ”Nordens största sparevent” som arrangeras av den riskkapitalägda banken Nordnet. Här handlar allt om avkastning och mysstämning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Eldledningssystem till Duterte
För investerarna på plats borde Saabs nya exportmarknad i Filippinerna vara av största intresse. Men Jacob Wallenberg, som är storägare i bolaget genom Investor, pratar om helt andra saker. Hans kusin Marcus Wallenberg sitter i Saabs styrelse, och beslutade förra året att öppna ett kontor i Manilla för att sälja eldledningssystem till den filippinska militären. Jacob Wallenberg undviker dock att nämna sin nya affärspartner, Filippinernas president Rodrigo Duterte, som nyligen uppmanade sina soldater att skjuta mot kvinnliga rebellers könsorgan.
Publiken får aldrig veta om Saab har funderat på att avvakta med affärerna tills presidentens massavrättningar och brott mot mänskligheten utretts av den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. I Nordnet Live-bubblan prioriteras mys framför massmord, och i stället ropar Jacob Wallenberg ut till publiken:
– Investera i Investor! Det är ett fantastiskt företag med en hygglig aktieutdelning.
Han möts av rungande applåder.
Elefanten i Nordsjön
Efter pausen fortsatte den bubbliga stämningen med ännu en näringslivsprofil.
– Vi är oerhört stolta över att välkomna Lundin Petroleums ordförande, ropar intervjuaren Joakim Bornold, sparkekonom på Nordnet.
In på scen tassar Ian Lundin, slår sig ner i en fåtölj och med en överklassig Dolph Lungren-svenska börjar han berätta om det nya gigantiska oljefyndet utanför Norges kust.
– Nu blir det varning för gåshud, säger intervjuaren, och på bildskärmen ovanför deras huvuden visas flygbilder över Lundins nya oljeplattform i Johan Sverdrup-fältet.
I branschen kallas det nyupptäckta fyndet för ”elefanten i Nordsjön”, men det tar en evighet av reklamsnack innan någon på scen nämner elefanten i rummet. Den leende affärsmannen framför oss är i själva verket en misstänkt brottsling. För en månad sedan gjorde polisen en husrannsakan på bolagets kontor i Sverige och Schweiz.
Ian Lundin är misstänkt för medhjälp till grovt folkrättsbrott och kommer antagligen att åtalas i vår. Lundin Oil, numera Lundin Petroleum, misstänks för att ha gett ekonomiskt stöd till militären som dödat tusentals och försatt 160 000 människor på flykt i Sudan. Men inför Nordnet-publiken är det Ian Lundins känslor som står i centrum.
– Det känns tungt och orättvist. Det vi gjorde i Sudan var väldigt bra, säger han och fortsätter:
– Vi har fått en kniv i ryggen från den svenska regeringen.
Ifrågasätter klimatförändringar
Utanför smälter snön, men inne i aktieägarvärmen hos Nordnet hyllas Ian Lundin som råoljans Indiana Jones. Och intervjuaren kommer in på klimathotet:
– Hur ska man som investerare tänka, oavsett om man tror på det eller inte?
Ian Lundin svarar att de försöker utvinna oljan så klimatvänligt som möjligt. Men ingen på scenen reflekterar över vad som kommer att hända när Lundins oljeplattform från och med nästa år börjar pumpa upp 140 miljoner liter råolja om dagen. Oljan förväntas flöda i minst 50 år framåt.
Klimatforskarna är eniga om att vi måste lämna jordens oljereserver i marken, annars kollapsar klimatet. Men varför bryta after work-stämningen? Ian Lundin får i stället svara på om oljeindustrin får orättvist mycket kritik. Med ett leende på läpparna säger han:
– Det är okej att de klagar på oss, så länge vi tjänar pengar.