Informationen om att avtalen kan komma att upphävas kom fredagen den 15 mars. Egentligen skulle de ha löpt vidare i fyra år. Nu kan de i stället avslutas vid nästa årsskifte. Väntade konsekvenser är personaluppsägningar och avvecklade verksamheter. Något som Global bar magazine var först att rapportera om.
Beslutet är ännu inte fattat, men Sida har velat gå ut tidigt med informationen för att ge berörda parter en chans att ställa om.
”Det är bråttom”
Patrik Eriksson, programchef för Världsnaturfonden WWF:s program Leading the change, befarar negativa konsekvenser.
– Den stora effekten är att det skapar problem för de samarbetspartners som vi har i Afrika och Asien. De kommer inte få samma möjlighet med att främja biologisk mångfald och naturvård.
Även om det ännu är svårt att säga något om framtiden tror Patrik Eriksson att det kommer skapa ett avbrott i WWF:s verksamhet utomlands.
– Vilket såklart inte är bra. Det är bråttom att bevara världens natur och motverka de eskalerande klimatförändringarna.
Tempot för högt
Plan International, som arbetar med att stärka barns rättigheter och flickors lika villkor, är en annan av Sidas strategiska partnerorganisationer.
– För det första förstår vi att regeringen vill genomlysa systemet och öka effektiviteten och transparensen. Det som förvånar oss är att tempot är så oerhört högt. Det kan få svåra effekter för de barn, unga och partners vi arbetar med och det blir näst intill omöjligt att genomföra våra program med mindre pengar på kort tid, säger Björn Holmberg, programchef, Plan International Sverige.
Om Sida tar över allt arbete med lokala civilsamhället tror Björn Holmberg att de riskerar att förlora det nära, lokala arbete som Plan utför.
Hjälpen kan bli mindre lokal
– Vi arbetar väldigt lokalt i 80 länder. Till exempel i Colombia har vi 300 anställda i byar där vi har en viktig lokal närvaro som ser den förändring som behövs och arbetar nära befolkningen. Skulle man i stället centralisera via Sida hade vi inte kunnat hjälpa på samma sätt.
En direkt konsekvens av uppsagda avtal är en utfasning av programmet Generation change, med barn och unga i Asien, Afrika och Latinamerika.
– Där har vi haft Sidas stöd och själva bidragit med mer än 10 procent. Men vi har även stöd av EU och privatpersoner som skänker pengar till andra insatser.
Att avtalen sägs upp innebär inte nödvändigtvis att nya avtal är uteslutna. Sida har dock inte utrett klart vilka organisationer som ska komma i fråga för sådana.
Biståndspolitik under lupp
Beslutet om att Sida nu kan komma att säga upp sina avtal med organisationerna grundar sig i regeringens översyn av det svenska biståndet. Regeringen har gett Sida i uppdrag att utreda hur bistånd som går till organisationer inom civilsamhället utomlands ska utformas.
I dagsläget förmedlas biståndet utomlands genom 17 strategiska partnerorganisationer. Regeringen ska utreda om systemet ska fortgå eller om biståndet ska gå direkt till mottagarna i länderna som får bistånd via Sida.
Innan Sida hunnit komma med sin utvärdering kan nu avtalen alltså komma att sägas upp.
Dagens ETC har sökt Sida för en kommentar.