”Fullständigt orimligt” och ”ett angrepp mot äganderätten”, dundrade Svenskt Näringsliv. Ren ”marxism”, enligt en av hennes kollegor.
Och då var väl humöret på topp inom Vänsterpartiet?
Nej, ett så högt vinstuttag vore ett löftesbrott, enligt Jonas Sjöstedt. ”Inte en tillräcklig begränsning”, menar också Daniel Suhonen, chef för fackliga Katalys.
Ingen av parterna är nöjd. Men hur kan slutsatserna spreta så?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det kan bero på viss förvirring. Vid en första anblick kan det verka enkelt med en så konkret siffra. Men 8 procent av vad?
När jag rapporterar om vinsterna i välfärden handlar det som regel om rörelseresultatet eller resultatet efter skatt. Det är vad som blir över när bolagen dragit kostnaderna från intäkterna.
Rörelsemarginalen brukar landa på mellan 7 och 10 procent och marginalen ”på sista raden” lite lägre. Det handlar oavsett vad om en andel av omsättningen.
Men det som föreslås av utredningen är ett tak för vinstuttag på 8 procent av investerat kapital, vilket är något annat. Detta är i linje med vad Reepalu aviserade i somras: ”Principen måste vara att företag får en riskpremie på insatt kapital och att de kan få en marknadsmässig avkastning”, sa han då.
För utredningens räkning har företagsekonomen Joachim Landström bedömt att 8 procent plus inflationen är rimligt. Allt därutöver bör ses som ”övervinster”, som sammanlagt uppgår till 15 miljarder per år.
Skulle förslaget alltså rädda hem 15 miljarder?
Det vet vi tyvärr inget om än.
Allt hänger på några oklara faktorer. Vad som räknas som ”investerat kapital” blir helt avgörande. För ägarna är det förstås en ”investering” att köpa upp ett företag (ofta för lånade pengar). Och när vinsten ”återinvesteras” handlar det ofta om ytterligare företagsköp. Men inget av detta tillför ju verksamheten något. Pengarna går till de som säljer. Satsningar på lokaler, utrustning och liknande utgör idag en försvinnande liten del av ”investeringarna” i privata välfärdsbolag. Om vinstuttaget ska begränsas till 8 procent av detta satsade kapital blir det inte många miljoner i uttag.
Andra avgörande frågor är om det blir tillåtet att sälja företag och plocka ut vinster på så sätt, om skattepengar ska kunna flyttas inom koncernen, om överskott ska kunna användas till företagsköp eller till räntor. Med andra ord om det blir möjligt att krypa runt lagen.
Det får vi veta inom kort. Under tiden lär ordkriget fortsätta.