– Allt fler hushåll amorterar. Det är en förändring som har skett de senaste fem åren. Vi ser tecken på en ny amorteringskultur. Det innebär att hushållens motståndskraft ökar, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.
En klassorättvisa?
Utvecklingen är enligt Finansinspektionens positiv, men Stig Westerdahl, docent i företagsekonomi vid Malmö universitet menar att den positiva bilden är ofullständig:
– Det är en extremt generell bild de tecknar på nationalekonomiskt vis och går därmed inte till botten med frågan. Stora delar hushållen har fortfarande inte en chans att få en egen bostad idag, säger han.
– Finansinspektionens egna siffror visar ju att nya bostadsrättsföreningars skuldsättning ökat kraftigt mellan 2017 och 2018. Det handlar alltså inte bara om bostadsrättsköparnas individuella skuldsättning utan också den skuld bostadsrättsinnehavare har genom sitt medlemskap i föreningen och därmed del i dess kollektiva skuld.
Men betyder det att var bättre förut, utan skärpta amorteringskrav?
– Nej. Det är ju vad många i dag ropar efter, bland annat mäklare och byggare, som pekar på en klassorättvisa, på att inkomstsvaga grupper har svårare att komma in på bostadsmarknaden. De har i någon mån rätt, men att släppa marknaden fri skulle vara ännu värre.
Stig Westerdahl varnar också för marknadslösningar som ska hjälpa människor som inte har råd med vare sig insats eller amorteringskrav.
– Här i Malmö, i Rosengård, pågår försök att kringgå kravet på 15 procent insats så att människor med svag inkomst ska kunna köpa sig ett boende. Men då är vi tillbaka i 2008 och subprimekrisen där inkomstsvaga grupper lockades att ta lån, säger han.
Hyresgäster missgynnas
De som vill råda bot på ojämlikheten i bostadsmarknaden måste därför titta förbi amorteringar, enligt Stig Westerdahl.
– Problemet är att Finansinspektionen stirrar sig blind på en del av bostadsmarknaden, bostadsrätterna. Men det är de som skatterättsligt gynnats väldigt kraftigt under de senaste 20 åren, medan hyresrätterna missgynnats lika kraftigt. Man måste ta ett bredare grepp på hela frågan och vi måste få till ett prismässigt attraktivt boende för svaga grupper.