– Framtidens städer står inför stora utmaningar. De flesta städer i världen ser enorma befolkningsökningar och måste hitta helt andra sätt att jobba med utrymme, varor och tjänster, människors resande och rörlighet, säger Kes McCormick, programkoordinator vid Lunds universitet.
Matchning underlättas
Det fenomen som kallas delningsekonomi är ingen ny företeelse. Grannar, vänner och bekanta har i alla tider lånat verktyg, maskiner och jordbruksredskap av varandra eller hjälpt varandra med tjänster och gentjänster av olika slag.
Det som nu är nytt är att plattformar på internet möjliggör ett mer systematiskt samutnyttjande som dessutom sträcker sig bortom den egna bekantskapskretsen. Miljoner människor som behöver något särskilt kan enkelt matchas med miljoner människor som kan erbjuda just detta på ett smidigt sätt.
– Genom försöken i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå ska delningstjänster utvecklas genom digitala plattformar samtidigt som möjligheter och risker ska testas och utvärderas av universitetet, förklarar Kes McCormick.
Positiva erfarenheter
En undersökning från Novus visar att omkring tio procent av svenskarna någon gång använt delningsekonomiska tjänster under de senaste två åren. Det är framförallt unga, nyfikna, teknikintresserade människor i större städer som har använt tjänsterna och de flesta har endast gjort det enstaka gånger.
En klar majoritet, 80 procent, av de som deltagit i delningsekonomin anger att de har övervägande positiva erfarenheter. En fjärdedel uppger att de har råkat ut för problem, såsom otrevligt bemötande, försening eller problem med betalning.
– Det viktiga för oss nu är att i ett tidigt skede träffas och dela med oss av tidiga resultat, kraftsamla och tillsammans formulera vidare steg för programmet. Vår ambition är att programmet Sharing Cities kommer att sätta Sverige på kartan som ett land som aktivt arbetar med delningsekonomi i städer, säger Kes McCormick.
Delningstjänsterna i projektet Sharing Cities ska fokusera på samutnyttjande av ytor såsom lokaler och boende, och av varor som verktyg, kläder och leksaker. Området Sege Park som håller på att byggas i Malmö ska till exempel utvecklas för att underlätta för människor att dela på bilar och cyklar.
– Det kommer att finnas en hub för att dela cyklar och bilar och leveranser av varor och tjänster. Det kan också komma att innebära att man har en verktygspool eller badanläggning i området, säger Oscar Pelin, på miljöförvaltningen i Malmö.
Projektet Sharing Cities Sweden lanserades under måndagen vid Internationella Miljöinstitutet i Lund under Hållbarhetsveckan vid Lunds universitet. Finansiärerna av programmet; Vinnova, Formas och Energimyndigheten, ordnade då seminarier tillsammans med ledande personer från de fyra teststäderna, näringsliv, offentlig sektor och universitet.
Delningsekonomin är liten men växer snabbt och tar allt större marknadsandelar inom vissa sektorer. Bruttointäkterna från delningsplattformar och delningsekonomins leverantörer i EU uppskattades år 2015 till cirka 290 miljarder kronor.