Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade då emot införandet av en tredje pappamånad. Och när den nya högerregeringen tar plats kan pappamånaderna vara hotade.
Forskaren och nationalekonomen Malin Tallås Ahlzén har undersökt pappornas föräldraledighet vid det två första reformerna av pappamånaderna och menar att reformerna haft betydelse.
– Min studie och tidigare forskning tyder på att pappamånaderna bidragit till en förändring av föräldranormen, där pappor är alltmer engagerade tidigt i barnens liv. Pappamånaderna uppmuntrar föräldrar att dela på föräldraledigheten men de fyller också en viktig funktion i att signalera till arbetsgivare att även män bör förväntas vara föräldralediga. Så, även om den nya föräldranormen är relativt väletablerad så tror jag att den positiva utvecklingen vi sett hittills skulle avta om de reserverade månaderna togs bort, säger hon.
”Snobbig debatt”
Vad vill då det nya regeringsunderlaget med pappamånaderna? Kristdemokraterna skriver på sin hemsida att ”Det är föräldrarna – inte politiker – som bäst kan avgöra hur föräldrapenningdagar ska användas”. Partiledaren Ebba Busch säger i en intervju i Svenska Dagbladet i mars 2021 att hon tycker att pappamånaderna är en del av en elitfeminism som har drabbat Sverige.
– Jag tycker att vi har haft en otroligt snobbig feministisk debatt i Sverige. Dels har den varit extremt sifferinriktad. Det ska vara 50/50 för att vara jämställt, inte att män och kvinnor ska ha samma förutsättningar men kan göra olika saker. Vi har haft jättemycket diskussion om pappamånader och bolagsstyrelser men vi har helt missat de skenande sjukskrivningstalen för kvinnor, till exempel, säger hon i intervjun.
Sverigedemokraterna är inne på samma linje och skriver i en motion 2021 att ”Förtroende till föräldrarna att fullt ut bestämma hur föräldraförsäkringen ska disponeras bör ej inskränkas. Vi vill därför uppdra till regeringen att förändra föräldraförsäkringen så att de reserverade dagarna avskaffas”.
Lovade slåss
Under valrörelsen lovade Liberalernas partiledare Johan Pehrson att slåss för att pappamånaderna ska få vara kvar.
– För Liberalerna är jämställdheten central sedan 120 år tillbaka, vi tycker det är utmärkt med pappamånaderna och det är viktigt att de finns kvar. Vi ser att allt fler pappor tar ansvar för sina barn i allt större utsträckning, om än inte tillräckligt. Jag lovar att jag ska slåss med all den kraft som L får i Sveriges riksdag, sade han när han blev intervjuad i Ekots partiledarintervju.
Linda Lindberg, ordförande för SD-kvinnor, säger i ett uttalande till Omni att det är föräldrar och inte L som ska styra över föräldraledigheten.
– Det är en detaljkontroll som politiker aldrig borde utsätta småbarnsfamiljer för.
Moderaterna är mer splittrade till pappamånaderna. De röstade nej till en tredje pappamånad 2016 men har nu landat i att de reserverade dagarna för ena föräldern ska vara kvar. De vill dock begränsa antal föräldradagar för nyanlända som inte arbetar och bara ge dem rätt till föräldrapenning upp till barnets ettårsdag.
EU-direktiv kan hindra
Något som kan stoppa högerstyret från att helt ta bort pappamånaderna är det nya EU-direktiv som implementerades i augusti i år och som innebär att medlemsländerna ska ha rätt till fyra månaders föräldraledighet vardera, varav minst två månader ska vara öronmärkta åt var och en av föräldrarna.
Eftersom Sverige har haft fler vikta månader än i EU-direktivet har det passerat ganska obemärkt här. Men om det blir aktuellt för den nya högerregeringen att plocka bort fler än två pappamånader kan det hamna i konflikt med EU:s regler.