Ny undersökning: Ungdomars månadspeng halkar efter
Dagens ETC
Veckopengens utveckling inte ligger i fas med föräldrarnas löneutveckling, visar en ny undersökning. Samtidigt ökar priserna på klassiska ungdomsnöjen – som pizza och bio.
Trifeh Amini
När föräldrarnas löner ökar halkar barnens veckopeng efter, samtidigt som priserna på klassiska ungdomsnöjen som biobiljetter höjs. Det visar en undersökning från Swedbank och Sparbankerna.
I allmänhet har löneutvecklingen i Sverige gått uppåt, men barnens vecko- och månadspeng inte följt samma kurva. Swedbanks undersökning visar att löneutvecklingen i en tvåbarnsfamilj har stigit med 19 procent. Samtidigt har 13-åringars vecko- och månadspeng stigit med 14 procent sedan 2011 och ligger idag på i snitt 250 kronor i månaden. Effekten blir ofta att föräldrarna bidrar med extra pengar, något som underlättats av swishfunktionens framväxt.
Ett av de största problemen med barnens uteblivna löneförhöjning är att veckopengen inte har följt prisutvecklingen på sånt som barn spenderar pengar på, som mat och nöjen. Enligt Swedbank har prisutvecklingen ökat drastiskt på flera tonårsklassiker sedan 2011, däribland priset på pizza som har ökat med 50 procent och biobiljetter med 35 procent. Två favoriter ryms dock fortfarande inom budgeten för många unga, hamburgaren Big Mac och glassen Piggelin som har hållit sig till veckopengens utveckling.
Hur mycket är lagom?
Privatekonomen Arturo Arques är en av dem som tagit fram rapporten. Han tycker att vecko- eller månadspeng är ett bra sätt för barn att lära sig ansvar. Idag får allt färre unga vecko- och månadspengen i kontanter och har istället egna bankkort. Det kan leda till en sämre förståelse för pengars värde och i framtiden leda till skuldfällor, menar han.
– Det finns många fallgropar och som ung vuxen är det lätt att hamna i en skuldfälla eftersom det är mycket som är abstrakt med pengar. Det är därför viktigt att föräldrar pratar om pengar tidigt, man måste lära sig att prioritera och göra prisjämförelser, det ska sätta sig i ryggmärgen.
Undersökningen visar att barn som växer upp med föräldrar som pratar om pengar, får veckopeng och lär sig om konsumentkunskap i skolan i större utsträckning får bättre finansiell hälsa som vuxna. Bland annat sparar de mer och planerar bättre inför pensionen. I slutändan kan en liten summa vecko- eller månadspeng få stora effekter för barnets framtida privatekonomi.
Fattiga ger mer
Men kopplingen mellan föräldrarnas inkomst och barnets egen ekonomi under uppväxten är svag, menar Arques. Det är inte nödvändigtvis någon större skillnad mellan vad barn får i veckopeng utifrån föräldrarnas inkomster. Hushållets ekonomiska förutsättningar behöver alltså inte vara avgörande för barnets chans att få en god ekonomisk grund att ta med sig till vuxenlivet.
– Det finns idag få personer i Sverige som inte har råd att ge sitt barn tio kronor i veckopeng och de som faktiskt är bäst på att ge sina barn veckopeng är ensamstående mammor, som oftast har sämre ekonomi. De måste ha koll på ekonomi, annars överlever de inte. Därför är de även bättre på att lära barnet värdet av pengar.
Enkät – Vad är en rimlig veckopeng?
Zoe Delgado
16 år, Stockholm
– Jag får ingen månadspeng nu utan jag får mitt CSN. När jag fick månadspeng skulle det räcka till kläder, nu med CSN är det typ samma, SL-kort, kläder och sånt.
Love Ingemarsson
16 år, Stockholm
– Jag får bara mitt studiebidrag nu men förr fick jag kanske 300 i månaden. Pengarna ska räcka till busskort och kläder, även om jag nästan aldrig köper kläder.
Astrid Villani
10 år, Malmö
– 500 000 kronor! Själv får jag 20-30 kronor i veckan. Vad ska veckopengen räcka till? – Jag vet inte, jag använder inte min veckopeng. På fritiden gör jag och mina kompisar affischer för klimatet men dem skriver vi ut på en mammas skrivare. Och sen tycker jag att det är jättebra med second hand, kan det stå med i tidningen?
Sally Jonsson
10 år, Malmö
– Jag får 50 kronor men jag brukar spara det mesta. Så jag en dag kan köpa det jag verkligen vill ha. Vad är det då? – Jag vet inte ännu. Sen köper jag ibland saker på Roblox. Det är ett spel på internet där man kan köpa saker. Man kan köpa kläder till exempel, eller andra grejer. Men då köper man dem inte på riktigt utan bara i spelet, så det är bra för miljön.
Ellis Lööv
10 år, Malmö
– Jag har inte veckopeng, jag får 100 kronor i månaden istället. Tidigare fick jag 20 kronor i veckan, men mamma tyckte det var svårt att komma ihåg att ha kontanter så då ändrade vi till månadspeng. Så jag fick en höjning på 20 kronor. Men mamma glömmer fortfarande att ta ut pengar, så det var ingen bra lösning. Vi kanske får göra så att jag får 1 200 kronor om året istället! Är det ett problem att du inte får dina pengar? – Nej, jag har det mesta redan och mamma köper det jag verkligen behöver. Som kläder och lördagsgodis. Jag behöver inte så mycket mer. Så får jag julklappar också. Men ibland köper vi lego och skriver av på skulden.