Detta multinationella, australiska storföretag är majoritetsägare i alla Capios hundratals svenska kliniker. Från Norrlandskliniken i Umeå, via Sankt Görans sjukhus i Stockholm, ända ner till Capio Nova i Ystad.
Norrlandskliniken är det senaste förvärvet.
– Jäkla gött att kunna utvidga Capio Närsjukvård med ytterligare en mottagning i Västerbotten, säger Fredrik Gunmalm i ett pressmeddelande.
Som vd för det småskaligt klingande företaget Capio Närsjukvård är han dock underställd Capio AB:s vd Henrik Brehmer.
Som i sin tur är underställd Pascal Roché, vd för Générale de Santé i Frankrike.
Som i sin tur är underställd Craig McNally, vd för Ramsay Health Care i Australien.
Drömmer om att bli störst
Det har varit en jobbig sommar för Craig McNally. Hans uttalade företagsidé är att köpa upp så mycket sjukvård som möjligt i så många länder som möjligt (Australien, Italien, Frankrike, Malaysia, Indonesien, Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Hong Kong) och i flera av dessa länder, exempelvis Sverige, är Ramsay
redan den största privata aktören.
Sedan lång tid tillbaka, redan då Craig McNally basade för Ramsays verksamhet i Storbritannien, har han drömt om att bli störst även där. I början av sommaren såg allt ut att gå i lås. Ramsay hade lagt ett mångmiljardbud på brittiska vårdkedjan Spire, men i mitten av juli valde plötsligt Spire att dra sig ur affären.
Craig McNally får trösta sig med att mer svensk sjukvård snart kommer att säljas ut till högstbjudande. Med en borgerlig regering kan det rent av bli ännu ett akutsjukhus, kanske Södersjukhuset eller Danderyds sjukhus som Anna Starbrink (L) förberedde för utförsäljning redan inför förra mandatperioden.
Driver på för privatisering
Sverigedemokraterna har inga invändningar mot borgerlighetens planer på fortsatt utförsäljning. Det kan förefalla märkligt att ett parti som säger sig värna det svenska inte bryr sig om vem som äger Sverige. Men då känner man inte till partiets ideologi och dess kopplingar till den privata välfärdsindustrin, som fick Jimmie Åkesson att göra en 180 graders omsvängning i frågan om vinster i välfärden.
I coronatider har vikten av nationell kontroll och styrning av välfärdssektorn blivit särskilt påtaglig. Ändå låter vi franska och australiska vinstintressen ta över sjukvård som tidigare var i gemensam ägo. Det handlar om aktörer som har sjukvård som affärsidé. Det handlar om aktörer som kommer att vara pådrivande för ytterligare privatisering inte bara på driftssidan, utan även vad gäller sjukvårdens finansiering.
Produkt på global marknad
Craig McNally är verkligen ingen vän av vård efter behov och vård på lika villkor. I hemlandet är hans sjukhus ytterst noga med att sortera patienter efter inkomst och betalningsförmåga, och han ser gärna en liknande utveckling i Sverige och övriga Europa.
Såväl Craig McNally som franske vd:n Pascal Roché har varit på Sverigeturné för att studera sina växande sjukvårdsbestånd. De båda herrarnas porträtt pryder även det flera hundra sidor långa Ramsay-dokument som har tillfogats varje enskild årsredovisning för de svenska dotterbolagen.
Det är sida upp och sida ner med tillväxtstrategier i Sverige och i andra länder. Det är ingen munter läsning för den som ser risker med att svensk sjukvård blir en köp- och säljbar produkt på en global marknad.