Googles koncentration av kunskap, makt och pengar är världsunik.
– Det finns många företag som har tjänat oerhörda belopp och som har påverkat politik, relationer och samhällen. Men det finns nog inget företag som har lyckats göra alla de sakerna samtidigt, säger techjournalisten Andreas Ekström.
Försök klara en dag utan Google. Det är omöjligt. Mejl, sök, kartor, förvaring, bilder, kalender. Google äger rubbet.
– Det är världens viktigaste enskilda företag, säger Andreas Ekström som är journalist, författare och föreläsare och har skrivit en bok om Google.
Googles koncentration av kunskap, makt och pengar är världsunik.
– Det finns många företag som har tjänat oerhörda belopp och som har påverkat politik, relationer och samhällen. Men det finns nog inget företag som har lyckats göra alla de sakerna samtidigt.
Det kan verka som att Google bara samlat på sig en mängd produkter lite huller om buller. Men Andreas Ekström menar att det är ytterst strategiskt.
– De gjorde väldigt tidigt en djupgående riskanalys av sin egen verksamhet. De identifierade potentiella hot.
Strategiskt – och nördigt
Google såg tidigt att alla som använde deras sökmotor använde Internet Explorer som ägs av Microsoft.
– Det är inte bra att vara beroende av dem, tänkte Google och byggde en webbläsare som heter Chrome som är bättre och snyggare.
Google såg hur Iphone erövrade marknaden och insåg att det inte bara är webbläsare på datorn som gäller, utan appar.
– Vad händer då om Iphone säger till Google att ni inte får vara med på vår appstore med era grejer? Vad gör Google då? Jo de bygger Android. Ett helt operativsystem och en hel butik. Alltså ett helt likadant ekosystem för att inte vara beroende av Apple.
Samtidigt som de smarta investeringarna, det strategiska tänkandet och erövrandet av nya marknader är Google fortfarande impregnerat i nördkultur.
Möten vid Legobord
Skulle du googla något under fotbolls-vm såg du kanske att Google-logotypen blev animerad, ett o blev en boll och små fotbollsskor började hoppa omkring. Det är en Google doodle, en tillfällig ändring av logotypen för att fira någonting.
– Det är begåvad marknadskommunikation i form av en snickrig och händig företagskultur, myser Andreas Ekström.
Sedan finns det Google easter eggs. Skriver du ”askew” i sökfältet på Google så börjar du se snett. Skriver du ”flip a coin” kan du göra just det. Och tusentals andra finurligheter att leta efter.
Och ett ”minnesmonument över Googles goda humör”, som Andreas Ekström kallar det, är knappen ”Jag har tur” som leder användaren direkt till den första sökträffen. På så sätt missade dock Google alla de fina annonsintäkterna från sidan med sökresultat, så den har företagets affärsmänniskor försökt få bort.
Allt nörderi kommer från grundarna Larry Page och Sergey Brin som träffades som studenter på Standforduniversitetet och kom på den enkla iden med att ranka internets sidor efter relevans. Huvudkontoret i Mountain View, söder om San Fransisco var till en början som en stor lekplats för ingenjörer och techkillar. Larry Page hade möten vid ett bord fullt av Lego.
Andreas Ekström har besökt Mountain View och berättar att det är som en hel stadsdel. Där finns restauranger där de med Google-legitimation äter gratis. Det finns tvättservice, träningsställen och en frisör.
– Det är verkligen på väg att bli den totala livegenskapen för den yngsta personalen. Du kommer dit och bor och jobbar. Du träffar din livskamrat och sen går barnen på ett Google-kooperativt dagis. Det blir egentligen väldigt likt ett svenskt brukssamhälle från förr. Vilket gör människorna extremt sårbara.
Minst onda jätten?
”Don’t be evil” var Googles motto i begynnelsen. Men den har företaget fått överge.
– De har insett att det kanske är för naivt att kategorisera alla handlingar i onda eller goda. Det är för komplext och det borde kanske vuxna människor ha insett redan första dagen, tycker Andreas Ekström.
Är det ondskefullt att censurera sökresultat till exempel? Google grep in mot att deras sökmotor visade resultat från förintelseförnekare.
– I det ögonblick ni börjar ge etiska instruktioner till sökmotorn, har ni gjort er själva till chefredaktörer för världen. Är det ont eller gott att vara det? Det kan väl vara gott. Men då måste man tala om vilka publicistiska regler som gäller. Det finns ju ett helt system för vad publiceringar ska vara för någonting, men techvärlden förhåller sig ofta otroligt omoget och nyvaket till komplicerade frågor.
Hur farlig är Googles stora makt?
– Google är som kärnkraft. Det är med största sannolikhet inte farligt. Men om det blir farligt, kan det bli väldigt farligt. Är det rimligt att två, tre företag, har en så enorm kännedom om alla människor? Man måste ställa den frågan!
Men av alla techjättarna – Google, Microsoft, Amazon och Meta – tycker ändå Andreas Ekström att Google är den minst onda.
– Jag tror att Google på många sätt är det företag som kanske tänker bäst och klokast på sin plats i världen. Bland de företagen. Även om jag tycker att de brister.
Det är tydligt att vår nörd Google vuxit upp. Men vi kan vara säkra på att han kommer knåpa ihop en Google doodle för att fira årsdagen. Gå in och sök!
Vad var din senaste googling? Hur ofta använder du Google?
Roger Hagel
66, butiksägare, Vasastan
– Hur långt ifrån Ukrainas gräns är Ryssland?
– Jo, jag använder det dagligen och googlar på saker och ting. Det roliga, tycker jag, är att läsa de frågor som kommer upp. Det är många som har samma frågor som jag har, så jag är inte helt dum i huvudet.
Desirée Edmar
84, pensionär, Kungsholmen
– Det var väl vädret som jag googlade på. Just det, jag kollade även öppettiderna på Medelhavsmuseet som dessvärre inte öppnar förrän klockan elva.
– Jag googlar för jämnan. Ibland är det för att få fram olika uttryck, som när jag skriver på engelska, då jag tar kurser på senioruniversitetet och skriver uppsatser.
Karla Olivera
27, butikschef, Haninge
– Öppettider på Hötorgshallen.
– Flera gånger per dag. Nämen alltså, tjugo, trettio, fyrtio gånger per dag. Eftersom jag är butikschef schemalägger jag och då tar jag mig fram genom Google till hemsidan jag använder mig av.