I veckan presenterade Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) en stor rapport där det framgår att Norge genom riktade satsningar på elektrifiering kan skapa en ”omsättningspotential” på motsvarande 320 miljarder kronor redan till år 2030 och därefter 760 miljarder kronor till år 2050.
Det här är ett nödvändigt steg, menar NHO, som poängterar att Norge i dag finns bland de OECD-länder som snabbas tappar andelar på internationella exportmarknader. Framtiden finns inte i olja och gas.
Vill ha nationell strategi
– Vi ligger i framkant vad gäller elektriska bilar och fartyg, säger Arvid Moss i en kommentar.
Han leder inte bara NHO utan även koncernen Hydro, som är en av 16 aktörer – bland de andra finns Statkraft och Scania – som bidragit till rapporten. Moss menar att det krävs ett koncentrerat projekt för att framgången med elbilar ska överföras även på andra områden. Rapporten lyfter fram ett antal olika områden. Till exempel batterier, vindkraft till havs, vätgas och optimering av laddsystem.
– Det är ambitiöst, men det är vad som krävs för att skapa exportnäringar som kan ersätta olja och gas, säger Moss.
Han utvecklar det här i tidningen Klassekampen:
– Vi behöver att politikerna blir involverade, och att de förstår att det kan vara en god idé att ha en nationell strategi.
Signal till politiker
Moss betonar samtidigt att företagen inte kan avvakta politiska beslut.
– De ska inte sitta och vänta på staten. På några områden, som vätgas, handlar det däremot om infrastruktur, och här menar också EU att det offentliga måste satsa massivt för att bygga upp den, säger han till Klassekampen.
Det måste alltså till en kombinerad ansträngning. Företagen måste ställa om själva. Men samtidigt måste politiken agera för att ge förutsättningar. Helst redan i den budget som regeringen kommer med i höst, enligt Moss.
Flera av aktörerna som ligger bakom rapporten har norska staten som delägare.
– Det sänder en viktig signal, tror Moss.
Han ser gärna att den gröna omställningen blir en tungt vägande valfråga.
– Stortinget vi får 2021–2025 har stora möjligheter att hantera utmaningen, säger han till Klassekampen.