Har du tröttnat på de stora elbolagen som tar ut miljoner i vinster?
Byt till ETC El, så hjälper du Sverige att ställa om till förnyelsebar energi!
– Det är ett märkligt system när nätbolagen gång på gång kan höja priserna, utan att du som kund har det minsta att säga till om. De motiverar det med ökade investeringskostnader, men de borde ju ha gjort avsättningar innan för att täcka upp för det. Elnäten är ju gamla och har genererat intäkter under lång tid. Ändå får kunden betala medan bolagen kan plocka ut vinst, säger han.
Per Lagerkvist bor på Ekerö där Ellevio äger elnätet. De köpte nyligen verksamheten av Fortum. Innan den affären blev klar hade Fortum höjt priserna två gånger under ett år, och för några veckor sedan kom besked om att Ellevio nu tänkt höja ytterligare en gång. Per Lagerkvist tror inte att det kommer stanna där.
– De köpte Fortums verksamhet för 60 miljarder, så uppenbarligen finns det ett stort värde i att äga elnät. Men har Ellevio nu investerat i detta lär de se till att det blir en bra affär, så elnätspriset kommer nog fortsätta gå upp, säger han.
Bristande leveranskvalitet
Vill bolagen höja så kan de också det. Energimarknadsinspektionen som sätter ramarna för vilka priser elnätsbolagen får ta ut, har godkänt en höjning på i snitt två procent årligen de kommande åren. Om bolagen agerar som de gjorde förra året kan det i själva verket bli mer. Då överklagade runt 100 elnätsföretag Energimarknadsinspektionens beslut, och fick rätt i kammarrätten. Det innebar att vissa bolag sedan kunde höja priserna rejält – som Vattenfall. Under 2015 höjde de elnätsavgiften med 15 procent. En orimlig höjning, menar Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen som varje år kartlägger elpriserna.
– Som vi ser det finns det inget skäl att höja så mycket. Det är oskäligt. Vi är också oroliga att den här stora höjningen kommer att göra att fler följer efter, särskilt eftersom det är ett statligt bolag som höjer. Det visar att det är sanktionerat, säger han.
Vattenfall själva menar att höjningen är nödvändig.
– Vi har problem med bristande leveranskvalitet och har därför stora investeringsbehov. På många håll i landet är elnäten åldrande, och vi har underskattat investeringsbehovet tidigare, säger Eva Vitell, kund- och marknadschef på Vattenfall Eldistribution.
Hon menar att enda sättet att täcka de kostnader Vattenfall kommer att ha är genom att reglera elnätsavgiften.
– Det är de enda intäkter vi har, och vi ser fortsatt stora investeringsbehov. Vi har ett investeringsprogram som löper över flera år, säger hon.”
Eric Anderzon, talesperson för Elnätsupproret, är också han kritisk till Vattenfall och andra elnätbolags agerande. Enligt hans beräkningar har snittpriset för elnätetsavgiften ökat med 46 procent sedan 2008 – och han är övertygad om att den ökningen inte är skälig.
– Samma tid har KPI ökat med 4,3 procent. Det är ingen tvekan om att elnätsbolagen tillåts tjäna pengar på sina nät. Regelverket tillåter en osedvanligt god lönsamhet, säger han.
Har du tröttnat på de stora elbolagen som tar ut miljoner i vinster?
Byt till ETC El, så hjälper du Sverige att ställa om till förnyelsebar energi!
Det håller Per Lagerkvist med om. Så länge reglerna tillåter det tror han att nätbolagen kommer att fortsätta höja avgiften. För den som vill slippa betala finns då egentligen bara ett alternativ:
– Det är ju att producera egen el. Utvecklas bara tekniken lite så att det blir lättare att lagra tror jag att fler kommer göra så, säger han.