BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
För både medel- och höginkomsttagare ligger skatterna i Sverige långt under genomsnittet. Det visar en sammanställning av OECD-siffror som tidningen Arbetet gjort. Skattetrycket kan mätas på två sätt: Skattekilen är skillnaden mellan kostnaden för arbetsgivaren och det som löntagaren får utbetalt på sitt lönekonto. Marginalskatten är hur mycket en anställd betalar i skatt på den sista intjänade kronan. När det gäller skattekilen för medelinkomsttagare ligger Sverige på tionde plats bland OECD-länderna. Och Sverige placerar sig långt under medel när det gäller marginalskatterna för låg- och medelinkomsttagare. Till och med USA, Storbritannien och Israel ligger högre. Med undantag för just Israel, är Sverige det land i OECD-området som haft störst nedgång i beskattningen på arbete från år 2000 och framåt. Anledningen är främst jobbskatteavdraget som infördes i fem steg av den förra regeringen.
Även kapitalskatter har sjunkit
Men även kapitalskatterna har sjunkit i Sverige. Exempelvis avskaffades arvs- och gåvoskatten 2004, förmögenhetsskatten 2007 och fastighetsskatten 2008.
– De här förändringarna har genomförts av olika regeringar från både vänster och höger. Och det har egentligen skett utan någon större politisk debatt vilket kan tyckas märkligt, säger Peter Englund, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, till sajten KIT.
Sett till marginalskatter för höginkomsttagare ligger Sverige dock fortfarande i OECD-toppen. Det är bara i Belgien som de som tjänar bäst betalar mer. Trots de sjunkande skatterna för breda inkomstlager lever bilden av Sverige som ett högskatteland kvar. Men Peter Englund menar att det i dag snarare är tvärtom. Sett till både kapital och inkomster beskattas medelsvensson inte alls särskilt högt.
– Sannolikt var det så att vi i Sverige tidigare stack ut internationellt när vi tidigare hade alla de här kapitalskatterna tillsammans. Men jag tror man överreagerade lite i politiken. I dag vill jag påstå att Sverige sticker ut åt andra hållet som ett av de länder som beskattar hushållens kapital allra minst, säger Peter Englund till KIT.