De tre storbankerna Swedbank, Handelsbanken och SEB presenterade i går sina delårsrapporter. Swedbank redovisar en rörelsevinst på 5 841 miljoner kronor för det tredje kvartalet. För Handelsbanken blev vinsten 4 641 miljoner kronor och SEB gjorde en rörelsevinst på 5 864 miljoner kronor.
Sandro Scocco, chefsekonom på tankesmedjan Arena idé, tycker inte att vinsterna i sig är det mest intressanta, utan hur de görs. Han är kritisk till att bankerna kan göra så stora vinster på bolån.
– Man har enorma räntemarginaler på bolånen. Det är en ren inkomstöverföring från hushållen till bankernas ägare. Att man har så här stora räntemarginaler speglar en bristande konkurrens. Jag konstaterar att bostadslånemarknaden skulle må väldigt bra av konkurrens och nya aktörer som pressade bolånemarginalerna.
Lägre vinster
Handelsbankens räntenetto låg i linje med förväntningarna medan SEB:s räntenetto steg till 5 983 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Analytikerna väntade sig ett lägre räntenetto på 5 790 miljoner kronor.
Men även om de tre bankerna gör stora vinster så är summorna mindre än tidigare. Swedbank gjorde exempelvis 6 552 miljoner kronor i vinst motsvarande period förra året och Handelsbanken landade på 5 344 miljoner kronor under samma period. Enligt Infront Data var den förväntade vinsten för Handelsbanken 5 258 miljoner kronor, skriver TT.
Sandro Scocco säger att även bankerna påverkas att att ekonomin är på väg ner.
– Jag tror att vi ser ett tuffare vinstklimat framför oss. Bankerna kommer långt ifrån natt vara ensamma om det. Men bankerna har den här gräddfilen att de kan ta ut ett överpris när det gäller bolånen, säger han.
Tuffare för Nordea
För den fjärde av storbankerna, numera finländska Nordea, gick det däremot sämre. När banken under torsdagsmorgonen presenterade sina kvartalssiffror blev det en oväntad miljardsmäll. Banken gör en förlust på 4,5 miljarder kronor, vilket förklaras med att banken tar engångskostnader på ungefär 14 miljarder kronor. Framför allt handlar det om nedskrivningar av värde inom IT. Banken räknar med att behöva avskeda personal, hur många är däremot oklart.
– Vi har inte satt slutsiffran än. Det är upp till oss att diskutera det med fackföreningarna och sedan kommer vi att gå framåt på ett samarbetsinriktat sätt, sade Frank Vang-Jensen, enligt Nyhetsbyrån Direkt.