Miljardutdelning till aktieägarna – men noll avtryck i anställdas löner
Bild: TT (montage)
Dagens ETC
Lastbilsjätten Volvo slår rekord på rekord. Verkstadskoncernen Sandvik delar ut miljarder till aktieägarna – och varslar samtidigt personal. Swedbanks aktieägare får utdelningar som motsvarar nästan en miljon kronor per anställd. Samtidigt sackar arbetarnas löner efter.
– Det är klart att det kan sticka i ögonen på människor som samtidigt har svårt att få ihop sin bolåneränta, säger fackordföranden Ulrika Boëthius.
Förra året byggde de anställda på Volvos fabriker runt om i världen nästan 250 000 lastbilar. I början av det här året kunde deras högsta chef, vd Martin Lundstedt, konstatera att 2023 blev ett rekordår på flera sätt. Omsättningen, 552,8 miljarder kronor, var den största någonsin på årsbasis för ett svenskt börsbolag.
Volvos styrelse valde också att föreslå en aktieutdelning som är den största någonsin från ett svenskt bolag, 36,6 miljarder kronor.
Volvo är inte ensamma om att dela ut stora summor till aktieägarna. Dagens ETC har räknat på aktieutdelningen för några av de storbolag som släppt rapporter de senaste veckorna.
”Det hade varit något”
Telekommunikationsbolaget Telia delar ut nästan åtta miljarder kronor, verkstadskoncernen Sandvik delar ut nära sju miljarder kronor och telekomtillverkaren Ericsson delar ut nio miljarder kronor trots lägre vinst än förväntat under det sista kvartalet förra året. Storbanken Swedbank delar ut 17 miljarder kronor – pengar som skulle räcka till att ge varje anställd nästan en miljon kronor.
– Det hade varit något, säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet och skrattar lite när hon hör siffrorna.
Samtidigt har facket hon leder, som samlar samlar 32 000 medlemmar inom bank- och finansbranschen, ställt sig bakom en överenskommelse om att inte kräva total kompensation för inflationen i löneförhandlingarna. Det innebär reallönesänkningar för medlemmarna.
– De flesta fackförbund är överens om att inte kräva total kompensation för den höga inflationen, utan ligga lite lågt under något eller ett par år. Men vi har varit väldigt tydliga med att det betyder att arbetsgivaren har ett ansvar för att göra en plan för hur man ska komma tillbaka till reallöneökningar, säger Ulrika Boëthius.
Inte bara Joakim von Anka
Samtidigt säger hon att det är bra för samhället att bankerna går bra, delar ut vinster och aktieutdelningar.
– Ägarna är ofta pensionsfonder, så det är inte bara någon Joakim von Anka som gynnas av utdelningarna, som man kanske tänker, utan det är våra pensioner som gynnas. Sedan är det klart att det kan sticka i ögonen på människor som samtidigt har svårt att få ihop sin bolåneränta, säger hon.
Vi vill ju inte ha sänkta löner i dåliga tider.
Ulrika Boëthius säger också att facket inte gärna pratar om att höja löner kopplat till att det går bra för bankerna.
– Vi vill ju inte ha sänkta löner i dåliga tider. Vi brukar säga att man ska ha en sjysst lön och en sjysst löneutveckling. Nu är det många medlemmar som sett sin reallöneökning urholkas och vi förväntar oss att arbetsgivarna under kommande år ska se till att komma tillbaka till reallöneökningar, säger hon.
Volvo: Bra för samhället
Volvos aktieutdelning motsvarar drygt 360 000 kronor per anställd. Enligt Claes Eliasson, presschef på AB Volvo, kommer det att vara märkbart även för de anställda att bolaget går bra. Han säger att många av de anställda har aktier i företaget.
– Alla bolag är beroende av att göra vinst och ha en tillväxt. Dels kommer utdelningen komma väldigt många till godo genom direkt sparande, men också genom att många pensionssparar. Det här är pengar som ofta återinvesteras i nya satsningar, på det sättet kommer de samhället till godo. Sedan har jag svårt att tro att det finns något annat bolag som betalar så mycket skatt som vi har gjort om man tittar på Sverige isolerat. På det sättet kommer det samhället till gagn att det går bra, säger han.
Borde det inte synas i lönekuvertet för de anställda?
– Det gör det. Om vi inte hade haft förmåga att höja lönerna så hade vi inte kunnat göra det, då hade vi varit tvungna att spara istället. Nu är vi tack och lov inte i den situationen utan har möjlighet att sats på både löner och anställningstrygghet, säger han.
Fet utdelning trots massvarsel
Personalen på Sandvik fick en kalldusch samtidigt som aktieägarna fick veta att de hade 5,5 kronor per aktie att vänta i utdelning, totalt nästan sju miljarder kronor. 1 100 personer varslades nämligen om uppsägning i samma veva.
– Vi fick veta på morgonen precis som alla andra, sa Fredrik Håf, IF Metalls klubbordförande på Sandvik Rock Tools i samband med beskedet.
Han säger till tidningen att man inte vet hur varslet slår, men att många är oroliga.
– Jag har blivit uppringd och även gått runt och pratat med medlemmar. Många har en hel del funderingar och frågor. Beskedet skapar mycket oro och folk undrar om de berörs personligen, säger Fredrik Håf till Dagens Arbete.
Det betyder inte att vi kan sluta fokusera på att bli mer effektiva hela tiden.
Johannes Hellström, presskontakt och talesperson för Sandvik, skriver i ett mejl till Dagens ETC att utdelningen och besparingsåtgärderna är två skilda frågor.
– Stora delar av företaget går väldigt bra, men det betyder inte att vi kan sluta fokusera på att bli mer effektiva hela tiden. Det är en del i att långsiktigt driva en global konkurrensutsatt verksamhet, och en grundförutsättning för att kunna utveckla och framtidssäkra Sandvik på det sätt vi eftersträvar.
Aktieutdelningen är ett tecken på att det går bra för Sandvik. Kommer det att märkas även i lönekuverten för personalen?
– Sandvik är ett globalt företag och våra anställda finns primärt utanför Sverige, så det är inte möjligt att svara specifikt på den frågan. Men inom Sandvik så ska vi erbjuda marknadsmässiga löner och ett konkurrenskraftigt förmånserbjudande till våra anställda.