Dagens ETC har tidigare uppmärksammat att räntenettot ökat rejält för samtliga banker, och nu lyfts det fram i samtliga kvartalsrapporter. De höjda styrräntorna gör att bolånen för vanliga kunder blir dyrare – samtidigt som storbankerna fortfarande har kvar sparräntor på låga nivåer. Under 2022 så ökade storbankernas räntenetto med 20 procent, motsvarande 28 miljarder kronor.
– Det är förståeligt att vanliga bankkunder, som nu kämpar med att få ihop hushållsekonomin, blir upprörda. I kristider är det särskilt viktigt att alla drar sitt strå till stacken, och då sticker glädjerapporter som dessa i ögonen på folk, säger LO:s chefsekonom Laura Hartman.
Hon lyfter också fram att bankernas kortsiktighet kan lägga krokben för deras egen verksamhet.
– Risken med de höga bolånen, kombinerat med låga sparräntor, är att ekonomin krymper och kreditförlusterna kan öka. Så det som är en kortsiktig vinst för bankerna kan på längre sikt bli en brakförlust, säger Laura Hartman.
* Nordea redovisar i euro. Summorna har omvandlats till svenska kronor enligt valutakursen på 11,16 den 1 januari 2023.
* Swedbank lämnade en extra utdelning om två kronor per aktie under 2022. Handelsbanken föreslår en extra utdelning om 2 kronor per aktie för 2023.
Ökar på sina utdelningar
Att inflationen har skenat i såväl Sverige som andra länder har nog inte undgått någon. I december landade det svenska inflationsindexet KPI på svindlande 12,3 procent – långt förbi Riksbankens mål på två procent. Prisökningen har blivit kännbar i plånboken för de flesta, med dyrare matkostnader och halsbrytande elräkningar.
Samtidigt har båda parterna på den svenska arbetsmarknaden krasst konstaterat att lönebildningen inte kan jaga inflationen, eftersom det riskerar att spä på den ytterligare. I höstas presenterade industrifacken sina krav – det så kallade märket – på 4,4 procents löneökningar. Något som alltså i praktiken är en reallönesänkning.
Men att spä på inflationen är i varje fall inte något som de svenska bankernas storägare oroar sig över – tvärtom. I år landar storbankernas sammanlagda utdelning på 73 miljarder kronor, vilket är nästan sju miljarder mer än ifjol.
”Bäst” i klassen är Nordea, som delar ut 32 miljarder räknat i svenska kronor. Den största delen går till det amerikanska investmentbolaget Blackrock, som idag äger drygt fem procent av aktierna i banken.
På andraplats hamnar Handelsbanken, som i år föreslår en extrautdelning på två kronor per aktie. Sett till ordinarie utdelning delar dock SEB ut mer – i år ligger förslaget på drygt 14 miljarder. Det innebär att Wallenbergarnas maktbolag Investor, som äger nästan 21 procent av aktierna i banken, får cirka tre miljarder kronor rakt ner i plånboken.
Men bankerna försvarar de höjda utdelningarna.
Så svarar bankerna
Nordea
”Vi har mer än 500 000 privata aktieägare i de nordiska länderna. Flera större ägare är pensionsfonder som representerar ännu fler privatpersoner. Stabila och lönsamma företag som kan betala utdelning vilket återinvesteras i nya företag, genererar jobb, skatteintäkter och får ekonomin att utvecklas. Det är viktigt för många svenskars pensioner och privatekonomi, på både kort och lång sikt.
Det är också naturligt att pensionsfonder och privata sparare som investerat i Nordea även vill ha utdelning.”
SEB
”Utdelningen är ett sätt att se till att det kapital som banken inte kan sysselsätta i sin verksamhet inte ligger kvar på balansräkningen utan att göra nytta, utan istället sysselsätts i samhället. Bland bankens aktieägare finns till exempel några av Sveriges största pensionsfonder och pensionsbolag, och fonder som räknar miljontals svenskar till sina investerare. Indirekt finns här även stiftelser som använder delar av den utdelning de får från banken till att finansiera forskning och utbildning”, skriver SEB:s pressavdelning i ett mejl till Dagens ETC.
Man lyfter också fram att utdelningen gör nytta för de privatpersoner som investerat i SEB:
”Till SEB:s aktieägare hör också mer än 250 000 privatpersoner – småsparare som valt att investera i SEB och som varje år brukar få utdelning som en ränta på de pengar de lånat ut till banken genom sin investering. I det tuffa ekonomiska läge vi befinner oss i nu blir utdelningen därmed ett extra ekonomiskt tillskott som kommer hela samhället till nytta.”
Swedbank
”Utdelningen bidrar till samhället genom sparbanker, pensionsfonder, småsparare och stiftelser som i sin tur delar ut till lokala idrotts- och kulturverksamheter, som får samhällen att växa. Tack vara den goda lönsamheten kan Swedbank fortsätta stötta kunderna med att brygga över tuffa tider och fånga möjligheter.”
Dagens ETC söker även Handelsbanken för kommentarer.