Lore och hans bolag Archer vill bygga upp en ny hållbar stad, helt från grunden, i den amerikanska öknen, enligt CNN. Enligt planerna ska stadens yta vara 150 000 engelska tunnland, med en utlovad miljövänlig arkitektur, hållbar energiproduktion och ett påstått torktåligt vattensystem. Staden ska även byggas upp på så sätt att invånarna ska kunna ta sig från hemmet till arbetsplats eller skola på bara en kvart.
Enligt projektets egna hemsida undersöker stadsplanerare platser i bland annat Nevada, Texas, Utah, Arizona och Idaho. Det så står även att planen är att bygga en öppen, inkluderande och hållbar stad. Archer utlovar saker som att miljön alltid kommer vara en prioritet i staden och att alla invånare ska vara välinformerade och alla politikers hållas ansvariga för sitt agerande. Det sistnämnda ska enligt egen utsago bli verklighet genom ett transparent politiskt styre och vad som kallas för "ny modell för samhället". Bland annat ska invånare tillåtas "delta i beslutsfattande och budgetprocessen".
Högre syfte
Löftena om staden är många och stora. Stadens namn Telosa kommer från det grekiska ordet telos, som betyder mål, och användes av filosofen Aristoteles som ett begrepp för att beskriva att det finns ett syfte som varje ting försöker uppnå.
– Idag i Amerika har vi ökade inkomstskillnader, livskvaliteten är inte vad den borde vara och med Telosa så tror jag att vi kan ändra det, säger Marc Lore i en reklamfilm.
Han har förklarat att hans inspiration kommer från den amerikanska ekonomen Henry George, som på 1800-talet blev känd för sin idé om att markens värde tillhör folket som helhet, istället för att den ska ägas privat. Lore själv förklarar på Telosas hemsida att han tillskriver många av kapitalismens "tydliga brister" på "den markägande modell som Amerika byggdes upp på".
Vill göra realityserie
Enligt amerikanska medier så ska Bjarke Ingels, grundare av den danska arkitektfirma som anställts för projektet, ha sagt att Telosa "förkroppsligar den sociala och miljömässiga omhändertagandet som finns i den skandinaviska kulturen, och friheten och möjligheterna från en mer amerikansk kultur."
Marc Lore grundade jet.com som senare såldes till handelsjätten Walmart, där han 2016 blev chef för e-handeln i USA. Han lämnade företaget tidigare i år och sa då att hans plan var att arbeta med en realityserie, ge råd till nystartade företag och bygga "framtidens stad".
Dubai
Den största staden i Förenade Arabemiraten brukar i sin egen marknadsföring visa bilder på hur staden såg ut cirka 1960 och jämföra det med idag. Då utgjordes staden av enkla byggnader – långt från de skyskrapor och lyxhotell som utgör en stor del av Dubai idag. Men under 60-talet började Dubai utvinna olja och några årtionden senare började staden växa fram i en väldig takt. Idag är Dubai hem åt världens högsta byggnad, världens största köpcentrum och femfiliga motorvägar.
Stadens snabba expansion har till stor del kunnat bli av på grund av de stora mängder migranter som arbetat med att bygga upp staden. Drygt 90 procent av Dubais invånare kommer från utlandet. Många av dem kommer från länder som Pakistan, Indien, Bangladesh och Nepal. Många kommer till Dubai ensamma, med löften om att kunna tjäna mer pengar än vad de gör hemma.
Men Dubai och hela Förenade Arabemiraten har under en längre tid fått stark kritik för att behandla sina arbetare illa. Migranter har vittnat om att de tvingas jobba tolv timmar långa skift och ibland längre, och att företag inte ger dem deras lön eller fråntar dem deras pass för att de inte ska återvända hem. Under pandemin så har många byggarbetare fått sparken, och sedan saknat pengar till boende eller resa hem.
Brasilia
Brasiliens huvudstad började byggas 1956 och invigdes redan 1960. Staden, som idag har över fyra miljoner invånare, var menat att vara motsatsen till Rio de Janeiro. Staden skulle vara uppbyggd utan det koloniala arvet, utan barock och klassisk arkitektur och utan slumområden.
Till det yttre beskrivs ofta staden som något anmärkningsvärt. Men Ricky Burdett, professor i urbana studier på London School of Economics, sa till BBC 2012 att staden inte fungerar som en stad. En liknande Brasilia vid ett "kontorscampus för en regering". Att det är en stad att arbeta i, men att den inte besitter de kvalitéer som gör det till en stad att leva i. Det är i de angränsande områdena till stadskärnan som människor befinner och där det finns något form "gatuliv", menar Burdett.
Las Vegas
Den kända spelstaden i Nevadas öken grundades 1905 när mark såldes i vad som är idag stadens centrum. Under tidigt 30-tal ökade stadens befolkning från 5 000 till över 20 000 när män från hela landet kom för att arbeta med bygget av Boulderdammen, senare omdöpt till Hooverdammen. I och med detta så började lokala verksamheter, ibland i samarbete med maffian, att dra igång casinoverksamheter. Under kommande årtionden så byggdes Las Vegas upp till den nöjesstad som den är känd för globalt, men även de bostadsområden som ligger i skuggan av the Strip.
Las Vegas är uppbyggt mitt i öknen. I öknen kan det vara svårt att få tag i tillräckligt med vatten till drygt 2,6 miljoner invånare i storstadsområdet samt väldigt många turister. Lake Mead, som förser Las Vegas med 90 procent av stadens vatten, är på väg att bli en av de största klimathoten i USA. I år har området kring sjön drabbats av torka, samtidigt som stora mängder vatten utvinns från sjön. Experter på området har sagt under årtionden att de städer som livnär sig på Lake Mead kan komma att uppleva kritisk vattenbrist i framtiden, även utan klimatkris. Men forskare menar på att klimatkrisen påskyndar problemet och att situationen kan bli kritisk tidigare än vad man förut trott. Torkan i år har bland annat inneburit att Las Vegas tvingats sätta upp restriktioner för användandet av vatten.
Källa: The Guardian, BBC, Business Insider, CNN.