Inför forumets start släppte organisationen Oxfam rapporten ”Survival of the Richest” som beskriver den hårda verkligheten på botten av världens ekonomier. Trots att de fattigaste grupperna haft det extremt tufft under pandemin har hälften av världens länder reducerat sina sjukvårdsbudgetar. Det berättar Suzanne Standfast, generalsekreterare för Oxfam Sverige.
– Det är ett gigantiskt misslyckande att 70 miljoner människor tvingats ut i extrem fattigdom. Samtidigt har 95 procent av världens länder fryst eller minskat skatterna för de mest förmögna och företagen, säger hon.
”Trasigt system”
Enligt Oxfams rapport har två tredjedelar av all förmögenhet som har genererats sedan pandemins start, i början av 2020, tillfallit den allra rikaste procenten. Det är dubbelt så mycket som resterande 99 procent av jordens befolkning delade på under samma period. Ett talande exempel är den indiske energimogulen Gautam Adani som bara under förra året såg sin förmögenhet växa med 42 miljarder dollar.
– Det vi ser är symptom på trasigt system. Men utvecklingen är en direkt konsekvens av politiska beslut och går att vända, säger Suzanne Standfast.
Oxfam vill se en ny förmögenhetsskatt på fem procent för världens superrika. Skatten beräknas dra in svindlande 1 700 miljarder dollar årligen och skulle kunna lyfta två miljarder människor ur fattigdom.
Oväntad draghjälp
I sin kamp för högre skatter har organisationen fått draghjälp från ett oväntat håll. Ett internationellt upprop av miljardärer och mångmiljonärer kräver att världens ledare bekämpar den kraftigt växande ekonomiska ojämlikheten. Och de vill börja från toppen.
I ett öppet brev skriver de att ”lösningen är enkel för alla att se”, och:
”Ni, våra globala representanter, måste beskatta oss, de ultrarika, och ni måste börja nu.”
Bland de 205 miljonärer och miljardärer från 13 länder som skrivit under uppropet finns Disney-arvtagerskan Abigail Disney och skådespelaren Mark Ruffalo. Två svenska undertecknare är skådespelaren Adriana Bjäringer samt Agneta Trygg, grundare av organisationen Trygga vuxna, som stöttar anhöriga till personer med alkoholmissbruk.
– Jag är medlem i den danska organisationen Millionaires for humanity och tycker att det är viktigt med skatter. Nu är det väldigt jobbigt med elen, miljön och Ukraina och jag känner att jag måste agera, säger Agneta Trygg till Dagens Arena.
I Djursholm, där Agneta Trygg bor, smiter många undan skatt genom att placera kapital utomlands.
– Jag blir väldigt besviken på andra. Vi måste lyfta det här problemet för att få folk att förstå. Nu räcker inte ens skolmaten längre i Sverige.