Efter Panamaskandalen och Paradisläckan släppte International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ, förra veckan Mauritiusläckan. Avslöjandet består av 200 000 dokument från advokatfirman Conoyers Dill & Pearlman, specialiserad på skatteupplägg, från tidigt 90-tal fram till 2017.
Dokumenten visar hur multinationella företag använder sig av skalbolag i skatteparadiset Mauritius för att undvika att betala miljontals dollar i skatt i de afrikanska länder där de bedriver verksamhet. Bland namnen i läckan finns bland annat det flygbolag som FN använder sig av för att leverera hjälp till konfliktzoner, Wall-Mart, Whirpool och Bob Geldofs firma 8 mile, såväl som stora afrikanska företag.
– Mauritius är lite som Afrikas Luxemburg, säger Tove Ryding, policyansvarig för skatterättvisa på European network on debt and developent, till ICIJ.
– Mauritius har specialiserat sig som en ingång till den afrikanska marknaden så vi ser många företag som baserar sig i Mauritius för att det gör att de kan flytta pengar in och ut ur Afrika utan att behöva skatta så mycket.
Ett exempel på hur länder påverkas av skatteuppläggen är att Aircastle, en firma som hyr ut flygplan ska han undvikit att betala 14,8 miljoner i dollar i skatt till Sydafrika under fyra år, en summa som, enligt tidskriften Quartz, skulle ha kunnat betala Johannesburgs budget för sociala bostäder två gånger om.
Den lilla önationen Mauritius har blivit ett finansiellt centrum och anklagas i avslöjandet för att snuva andra afrikanska länder på skatteintäkter och underminera utvecklingen på kontinenten. Oxfam kommenterar skandalen i ett uttalande.
– Den verkliga skandalen är – som i de flesta skatteundvikande upplägg – att det här är lagligt. Det behövs verklig politisk vilja för att skriva om de globala skattereglerna och införa en global minimumskattenivå för globala företag, som de betalar oavsett var i världen de är baserade, säger Peter Kamalingin, Oxfams panafrikanska direktör.
Svalt intresse
Men där paradisläckan väckte upprördhet och ledde till avgångar, har intresset för Mauritiusläckan varit betydligt svalare och betydligt färre medier har plockat upp nyheten. Kanske börjar intresset för skattesmitande spekulerar tidningen The East African. ”Rapporten belyser problemet med ”skatteplanering”: Det må vara oetiskt, men inte olagligt”, skriver tidningen.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.