I en ny forskningsrapport som refereras på VOX, CEPR Policy Portal, visar de danska forskarna Thomas Tørsløv, Ludvig Wier och amerikanen Gabriel Zucman att de multinationella företagens vinstöverföringar till länder med låga bolagsskatter har större omfattning än man tidigare trott.
De visar också att det inte är särskilt effektivt att försöka locka till sig investeringar genom att sänka bolagsskatten. De länder som gjort det (förutom mikrostater som Monaco och Luxemburg), framförallt Irland och Belgien, drar visserligen till sig vinstrika företag men inte särskilt mycket investeringar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det verkar som om satsningen ändå lönar sig eftersom länder med mycket låga skattesatser för företag ändå drar in en del pengar den vägen, men det är till priset av enorma värdeöverföringar både globalt och inom EU.
Överförd vinst kan undersökas
Forskarna använder ny statistik som gör det möjligt att kringgå en del av de sätt som företagen använder för att dölja sina vinstöverföringar. Bara delar av vinstflytten, som sker genom lån, koncernöverföringar och flytt av immateriella rättigheter, är egentligen synlig, men den går att uppskatta genom att undersöka hur hög vinsten är per anställd.
Generellt har multinationella företag lägre vinster än lokala i länder med höga bolagsskatter, medan förhållandet är det omvända i lågskatteländer.
Sverige understödjer systemet
Det visar sig också att skattemyndigheterna i högskatteländerna – Sverige är bland dem – i praktiken understöder systemet eftersom de i första hand anstränger sig att jaga vinstöverföringar mellan varandra.
Det beror på att informationen är lättillgänglig i högskatteländer, och det finns goda möjligheter att vinna i domstol. Samtidigt lämnas de svårare fallen, där de stora pengarna finns, därhän.
Överföringarna är så stora att också nationalräkenskaperna drabbas. De danska forskarna menar till exempel att 1,4 procentenheter större om vinstöverföringen räknats med. Sammanlagt menar de av omkring 80 miljarder kronor överfördes från Sverige till olika skatteparadis under 2015.
Värst drabbade av vinstöverföringarna är länderna i den fattiga delen av världen. Även om multinationella företag från till exempel Indien och Brasilien också deltar i vinstflyttningen, tjänar de betydligt mindre än vad deras basländer förlorar. Mest tjänar amerikanska aktieägare.
Nya krav nästa år
Under 2019 kommer nya krav från OECD om förändringar i internationell statistik som ska göra vinstöverföringar mer synliga. Mellan 1985 och 2018 har den genomsnittliga bolagsskatten (skatt på vinst) i världen sjunkit från 49 procent till 24 procent.
I Sverige är bolagsskatten i dag 22 procent. En sänkning har motiverats med att Sveriges skattenivåer måste harmonieras med omvärldens.