Det säger Evelina Bonnier som är en av rapportförfattarna till "Vem äger marken du går på". Hon menar att frågan kring ägande till stor del har utelämnats i jämställdhetsdebatten.
– Jag tror många missat hur viktigt ägande är för såväl livsinkomsten som inflytande. Att jämställdheten inte kommit längre på detta område kan bero på att ägande kräver kapital, det tar tid att bygga upp, där har män som grupp ett långt försprång.
Förändring går för långsamt
Ownershifts rapport har sammanställts för tredje året i rad. Det krävs mer data över tid för att förstå vart trenderna är på väg men utifrån den årliga utvecklingstakten hittills har författarna räknat ut en ungefärlig tidsram för när det är jämställt bland ägare av företag i Sverige: 91 år.
– Det har förändrats med 0,26 procentenheter från förra året, vilket är en väldigt liten skillnad. Jag skulle gärna vilja titta mer på förändringar över tid men det är svårt att få tag på ägandestatistik.
Något som däremot pekar mot en mer positiv trend för kvinnor är hur jämställda nettokapitalvinsterna från försäljning av hus och bostadsrätter har varit de senaste tio åren.
– Kvinnor gjorde i genomsnitt till och med större vinster än män under 2019.
Mer exakt fick kvinnor i genomsnitt 4 procent högre vinster i fastighetsförsäljningar men räknat på totalen för fastighetsförsäljningar fick män fortfarande 1,1 miljarder kronor mer. Det är en relativt liten skillnad mellan könen i jämförelse med mäns finansiella kapitalvinster.
– Där är skillnaden att kvinnor tjänade 54 procent mindre än män i genomsnitt, och totalt sett 38,8 miljarder kronor mindre. Det hänger samman med att kvinnor deltar i lägre utsträckning på aktiemarknader, mäns aktieinnehav motsvarar ett dubbelt så stort marknadsvärde som kvinnors.
"Få kvinnor är med och formar framtiden"
I år är även statistik för patent med i rapporten: Företag äger den största andelen. Endast en procent av patenten ägs av kvinnor. Dessutom är bara 6 procent av registrerade uppfinnare kvinnor medan 91 procent är män.
– Det är otroligt bekymmersamt att så få kvinnor är med och formar framtiden. Det behövs en mångfald av perspektiv när vi tar oss an framtida utmaningar.
Så vad ska man göra för att snabba på jämställdhetsarbetet? Enligt Evelina Bonnier finns det flera saker politiker och forskare skyndsamt bör ta tag i.
– Första steget vi ser är att sätta ljus på frågan och sprida kunskap om vilka som äger aktier, företag, lantbruk och skog för att få till en jämställdhetsdebatt som förhoppningsvis leder till mer medvetna val. Vi vill också se mer forskning om kopplingen mellan ägande och kvinnors ekonomiska autonomi. Sedan borde privatekonomi vara en större del av utbildningen i grundskolan. Att till exempel på hemkunskapen tala om hur mycket det påverkar livsinkomsten om en går ner i arbetstid, vikten av att spara och olika sätt att investera så att man från tidigt skede inte bara lär sig från sina föräldrar utan skapar bra förutsättningar för alla.
ENKÄT: Vad tänker du om att män äger dubbelt så mycket mark som kvinnor?
Maja Lindkvist, 67, pensionär, Kungsholmen
– Ja, de äger allt annat också så jag är inte förvånad. Det har väl att göra med arvsrätten längre bak i tiden.
Francois Gerard, 31, pricing manager, St Eriksplan
– Det är inte normalt även om det är vanligt. Det har att göra med lönerna som påverkar dig för resten av ditt liv. Män pushar mer för att få upp sina löner.
Magnus Nilsson 66, pensionär, Södermalm
– Det är orättvist och handlar om att det är en manlig dominans i ägande och näringslivet även om kvinnor är på väg fram. Men ägande handlar till störst del om klass.
Magdalena Jägerström, 51, försäljare, Kungsholmen
– Varför är jag inte förvånad? Det är såklart helt förkastligt men beror antagligen på grund av gamla traditioner och arv.