Under gårdagen meddelade finanminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP), i en debattartikel i Dagens Industri, att regeringen vill sänka bolagsskatten. Skälet är enligt regeringen att man vill minska incitamenten till skuldsättning i företagssektorn, där man idag ser ränteavdraget som ett problem.
Men när Dagens ETC träffar Magdalena Andersson för att prata om rapporten "Den svenska modellen" står det klart finansministern vill lyfta fram de positiva aspekterna av svensk arbetsmarknad, lönebildning och fördelningspolitik. En bidragande orsak är att Sverige fått internationell uppmärksamhet.
– När OECD:s generalsekreterare var här så hyllade han ju verkligen den svenska modellen och sa att världen skulle vara ett bättre ställe om man kunde exportera den, säger finansministern när vi slagit oss ner i biblioteket på Finansdepartementet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vägs mot nyttan
Rapporten går igenom nationalekonomisk forskning där effektiviteten i olika åtgärder vägs mot nyttan för jämlikheten och ekonomisk tillväxt, kort sagt avvägningarna bakom det socialdemokratiska samhällsbygget. Magdalena Andersson ser tre ben i modellen som hon vill försvara och utveckla.
– Det är dels hur svensk arbetsmarknad fungerar, men också att vi har väl fungerande välfärdstjänster. Att barnomsorgen, skolan, sjukvården, äldreomsorgen fungerar som de ska, och att vi har ett socialt skyddsnät.
Vilka stora utmaningar ser du för den svenska modellen?
– Något som är viktigt är att upprätthålla anslutningsgraden i fackföreningarna. Det är en central del av den svenska modellen, säger hon.
Mellan raderna i rapporten, och ibland även uttalat, syns en utveckling där Sverige inte längre har toppositionen i världens jämlikhetsliga. Och det är i Sverige som inkomstskillnaderna växer snabbast.
Många ekonomer, bland annat på LO, anser att det bästa sättet att minska klyftorna är skatt på förmögenheter, kapital och fastigheter, hur ser du på det?
– Den stora inkomstklyftan går i dag mellan de som har och inte har ett arbete. Vi ska också ha bra välfärdstjänster och generella försäkringar på bra nivåer, där är ju den stora omfördelningen i Sverige. Att alla bidrar utifrån de inkomster man har, men oavsett så går barnen på lika bra skola och barnomsorg, att undersköterskan och läkaren får samma kvalitet på äldreboendet, säger Magdalena Andersson.
Någon återinförd skatt på förmögenheter eller fastigheter vill finansministern inte se.
– Fastighetsskatten är något som älskas av ekonomer men hatas av svenska folket. Min bedömning är att legitimiteten för hela skattesystemet hotades av den. Förmögenhetsskatten var heller inte oproblematisk, skatteverket var inne i enskilda bolag för att se om man gömde privata förmögenheten eller samlade ihop till en investering.
Ingen lottning
Att regeringens ser välfärdens finansiering som sin viktigaste uppgift står klart. Miljardsatsningarna har avlöst varandra, allt tätare ju närmre valet vi kommer.
Men de stora strukturella reformerna är känsligare, och har ofta lagts i långa utredningar.
I rapporten slås fast att en välfärd där resurserna inte försvinner iväg till vinster, skolsystemets likvärdighet och a-kassans skyddsnät alla är centrala för den svenska modellen. Men några konkreta besked om strukturella lösningar vill inte Magdalena Andersson ge i dag.
– På skolområdet finns det ju en del förslag från skolkommissionen som nu är ute på remiss. Lottning av skolplatser kommer det inte bli, men kösystemet som vi har i dag, som kan göra att man inte vill flytta för att barnen hamnar längre ner i kön, det är sånt som är dåligt för arbetsmarknadens funktionssätt. Så där finns säkert saker att titta på, att utveckla det, säger Magdalena Andersson.
”Ett begränsat intresse”
Att regeringen höjt taket i a-kassan är en åtgärd som hon gärna nämner, och hon skulle gärna förändra vårdvalssystemet som införts av borgerliga majoreter i bland annat Stockholm läns landsting.
– Som riksdagsmajoriteten ser ut nu finns det ett begränsat intresse för att göra den typen av förändringar, så är det ju eftersom SD så tydligt är ett högerparti, säger Magdalena Andersson.
I många samhällen i västvärlden har vi fått vänja oss vid stora klassklyftor, fattiga människor och hemlöshet. Kommer vi inom en överskådlig framtid få ett samhälle där vi inte behöver se sådant längre?
– Att minska klyftorna är någonting som den här regeringen verkligen har försökt att arbeta med. Nu har vi haft en tuff ekonomisk situation den här mandatperioden, eftersom vi ärvde så stora underskott. Självklart vill vi inte se några människor som är hemlösa. Där måste verkligen kommunerna se till att ta sitt ansvar, och det vi från regeringen kan göra är att se till att de då har de resurser som krävs.