Sedan 2015 kan anställda i Göteborgs stad välja att gå ner i arbetstid, en möjlighet som annars bara brukar finnas för småbarnsföräldrar och studenter. Trots att deltidsarbetet också innebär lägre lön har nästan var tionde anställd valt att gå ner i arbetstid. Och av dem upplever en majoritet flera positiva förändringar, enligt en ny rapport från Chalmers, Göteborgsuniversitet, KTH och Göteborgs stad. Nästan sju av tio av studiens 994 personer uppger att de fått lättare att hinna med privatlivet. De flesta är mer utvilade när de kommer till jobbet och drygt hälften svarar att de har fått bättre hälsa. Och även deras chefer tycker att fördelarna väger över.
– Vi blev överraskade av att cheferna i allmänhet såg så positivt på deltidsarbete. Deras grundsyn var att det som är bra för den anställde också är bra för verksamheten, säger Chalmersforskaren Jörgen Larsson, som har lett forskningsarbetet, i ett pressmeddelande.
Enligt studien är det dock många som oroar sig mer för sin ekonomi. Nästan hälften, 45 procent, säger att de känner en ökad oro för att pensionen ska bli mycket låg och var tredje har svårt att få pengarna att räcka till. Men den sämre ekonomin kan också ha fördelar – i alla fall för klimatet. Forskarna baserar slutsatsen på tidigare studier, som har visat att en procents kortare arbetstid kan leda till cirka 0,8 procents lägre klimatbelastning, bland annat eftersom konsumtionen minskar.
– 40-timmarsveckan, som firar 50 år som lagstadgad normalarbetstid, är djupt rotad hos oss – att arbeta mindre ses som avvikande beteende. Resultaten av vår undersökning ifrågasätter det utifrån flera perspektiv, säger Jörgen Larsson.