Men intresset har uppenbarligen varit svalare än vad han räknat med.
Journalistmord försvårar
Från saudierna kommer ständiga kommunikéer om hur miljarderna strömmar in lagom tills tidsfristerna närmar sig: 28 november för privata investerare och 4 december för institutioner. Men faktum är att Aramco tvingats ställa in presentationer i USA, Europa och Japan. Istället har man försökt att bearbeta aktörer i Ryssland och Kina. Även det verkar ha gått sämre än förväntat.
Det finns flera orsaker. En avgörande är att kopplingarna mellan bin Salman och mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi, som styckades på konsulatet i Istanbul medan hans flickvän förgäves väntade utanför. En annan är att drönarattacker mot Aramcos anläggningar visat hur sårbart bolaget är – och hur det inte kan skiljas från hur Saudiarabien agerar i sitt närområde, inte bara i Jemen. En tredje är att investerare ser ökande risker med att gå in i fossilt bolag.
Planen är nu istället att Aramco ska bearbeta saudiska medborgare.
”Dömd på förhand”
En seger för den globala klimatkampen, menar Yossi Cadan på organisationen 350.org:
– Det här visar att Aramcos plan var dömd på förhand.
– Med de förödande klimateffekter vi ser över hela världen, på daglig basis, börjar investerare att vakna och inse sin roll, att de antingen kan accelerera eller bromsa krisen.
För att övertyga investerare har saudierna till och med lovat att Aramco med start nästa år ska ge en årligt utdelning på mer än 700 miljarder kronor.
Men nu är det ändå hemmamarknaden som ska frigöra kapital åt regimen.
Banker vill inte svara
Här i Sverige har flera av AP-fonderna uppget att de inte alls är intresserade av Aramco. Men det gäller inte för samtliga. Andra AP-fonden har placerat i Aramco, cirka 30 miljoner i företagsobligationer. Något som har kritiserats, främst ur hållbarhetsperspektiv.
Men det finns en annan försvårande omständighet för Aramco, som ligger djupt inbäddad i finstilt text i det mer än 600 sidor långa prospektet. Och just detta blir väldigt aktuellt när saudierna själva ska finansiera privatiseringen.
Dagens ETC har granskat prospektet som gått ut till investerare. Där exkluderas saudiska kvinnor helt från att delta i affären. Enda undantaget är om en kvinna tidigare varit gift med en icke-saudier och har minderåriga barn som hon då kan teckna sig för, i egenskap av vårdnadshavare. Varning utfärdas för överträdelser.
Är det här känt bland internationella investerare?
Dagens ETC har frågat flera av de dussintals aktörer som har hjälpt Aramco planera för noteringen. Men ingen av dem – Bank of America, BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan, Morgan Stanley, Santander och Société Générale – har gått med på att ge en kommentar.
Inte heller Aramco har återkommit.
”Upprätthåller systemet”
Däremot har Dagens ETC talat med en källa som som har mycket god insyn i Neom-projektet, särskilt då kontakten som skett mellan saudierna och investerare.
– Alla känner naturligtvis till hur saudierna behandlar kvinnor. Men jag har aldrig suttit i ett möte där någon faktiskt villkorar sina pengar med att kvinnor inte ska diskrimineras i projektet. Jag är övertygad om att det här även gäller för Aramco. Alla vet. Men ingen bryr sig så länge det flyger under radarn, säger källan.
Aramco har senaste åren haft hög svansföring vad gäller jämställdhet. Man vill att varumärket ska signalera det nya Saudiarabien, som blickar mot framtiden snarare än mot gamla traditioner. I prospektet skryter Aramco om att 4,7 procent av de anställda är kvinnor. Och på senaste internationella kvinnodagen gjorde bolagets vd Amin H Nasser ett utspel, direkt till dessa anställda:
– Jag är helt säker på att vi kan göra skillnad vad gäller mångfald på arbetsmarknaden.
– Jag vill särskilt uppmärksamma de många talangfulla och kapabla kvinnorna från Aramco. Tack för allt ni gör för bolaget.
Kvinnor gör Aramco bättre, sa vd:n.
Men de kan inte bli delägare.
– Varje investering i Saudiarabien hjälper till att upprätthålla systemet, säger Dagens ETC:s källa.
– I fallet Aramco är det inte ens för spekulation, det står ju klart och tydligt.