Strandvägen på Östermalm i Stockholm är en av Sveriges allra dyraste gator. Nu är nummer 5 till salu, med 3 600 kvadratmeter lokaler och 1 500 kvadratmeter bostäder. Säljare är fastighetsmiljardären Mikael Andersson, majoritetsägare i Kvalitena, som är ett av Sveriges största fastighetsimperier. Kvalitena är också företag på obestånd, enligt investmentbanken ABG Sundal Collier. Detta efter att en obligation på 800 miljoner kronor har löpt ut utan att företaget har kunnat betala, vilket Affärsvärlden var först att rapportera om.
Fastigheten på Strandvägen 5 är Kvalitenas ögonsten och stoltserar i svartvit panorama på företagets hemsida. Adressen har fungerat som säkerhet för obligationslån och att den är till salu får därför ses som talande för företagets skick. Kvalitenas tillgångar är fortfarande stora, men avkastningen har varit liten.
Efter betalningar av lån gick företaget back med 181 miljoner kronor under tredje kvartalet 2023. Tillsammans med värdeminskningar på fastighetsinnehavet med -538 miljoner kronor blev resultatet efter skatt -615 miljoner. Det skriver Fastighetsvärlden.
Extravaganta vanor
Mikael Andersson är en medieskygg figur och har trots majoritetsägandet ingen officiell roll i Kvalitena. Knut Pousette är en, enligt källor till Dagens industri, ”foglig” vd, medan Mikael Andersson ytterst styr företagets affärer. Sin blygsel till trots är fastighetsmiljardärens extravaganta vanor relativt omskrivna. Tre privatjet för sammanlagt 700 miljoner kronor, en racerbåt vid namn ”Zuperman” för 15 miljoner och en ”skyttebiograf”, det vill säga en skjutbana där man kan skjuta på en skärm med djur, för 25 miljoner kronor – det är några av innehaven som Kvalitena stoltserar med. Mikael Andersson är kort och gott en ”super big spender”, som en källa till Dagens Industri uttrycker det.
Bor gör han på en 200-miljonersranch i Texas, granne med den amerikanska presidentfamiljen Bush, men är skriven på Avenue de Princesse Grace 11 i Monte Carlo, Monaco. Han äger dessutom en gård i Södermanland där han ska ha retat upp sina adliga grannar med överdådiga renoveringar, och dit han ofta ska ha bjudit sina vänner på jaktutflykter.
Längst upp i huset på Strandvägen 5 har Mikael Andersson dessutom låtit renovera en enorm våning för ett, enligt uppgift till Industri, tresiffrigt miljonbelopp, inkluderande en 25-meters swimmingpool som krävde avsevärda insatser för att förstärka fastigheten.
Började med renovräkningar
Kvalitena grundades 1995 med hjälp av ett fördelaktigt lån från GE Capital. Mikael Andersson köpte genast upp ett stort antal fastigheter i Stockholm, många i slitna miljonprogram, med den främsta affärsidén att renovera och chockhöja hyran så fort en lägenhet bytte hyresgäst – så kallad konceptrenovering. Dagens Industri krönte honom på grund av den omfattande aktiviteten i Stockholms förorter till ”Kungen av Rinkeby”. 2016 sålde Mikael Andersson av sina miljonprogramsbostäder under företaget Carnegie & Co för sex miljarder till det ökända amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone. En miljard rikare gick han ur den affären. Blackstone fortsatte i sin tur med konceptrenoveringarna, och sålde 2019 Hembla (före detta Carnegie & Co) till den tyska bojätten Vonovia för 12,5 miljarder.
Kraschade med fyrhjuling
I slutet av 2022 råkade Mikael Andersson ut för en fyrhjulingsolycka på sin ranch i Texas, som resulterade i en ryggmärgsskada och förlamning av båda benen. Efter två operationer började han arbeta med sjukgymnaster från TIRR/Memorial Hermann, ett av USA:s främsta sjukhus. I en sällsynt intervju med tv-kanalen Fox 26 Houston får vi följa med fastighetsmiljardären på en promenad upp för 30 trappor i ett höghus, vilket var den målsättning han satt upp för sig själv.
– När du kan gå som vanligt tar du allt för givet. Nu kan man inte ens ta på sig kläderna själv. Det gör en väldigt ödmjuk, säger Mikael Andersson till Fox.
Förutom 30 trappor satte fastighetsmiljardären upp ytterligare ett mål när han råkade ut för olyckan: att bli delägare i den historiska Niels Esperson-byggnaden i Houston. I slutet av 2022 förverkligade han det, med 70 procents delägarskap.