Det nya året närmar sig och vi kan blicka tillbaka på ett nyhetsår som där vi skildrat hyvling, diskussioner om arbetstidsförkortning, bostadsbubblan, bankvinster, rika skattesmitare, bitcoin, vapenindustrins expansion, kostnader för klimatomställning – och mycket mer.
Hur gör vi journalister egentligen urvalet när det händer så mycket i världen – och hur kommer det sig att Dagens ETC:s ekonomisidor skiljer sig så pass mycket från andra tidningars?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Svaret stavas nyhetsvärdering. Under det gångna året har vi infört vinjetten ”Initierat” på våra nyhetssidor, för att ge ett antal ekonomiskribenter utrymme att diskutera ekonomi och samhälle på ett mer djuplodande sätt.
En av de återkommande skribenterna är Nina Björk och hon förklarar i en av sina texter skillnaden mellan att göra en borgerlig och en socialistisk analys, eller nyhetsvärdering, av samtiden.
Utifrån det faktum att vi har tillgång till närmast oändligt många fakta och alltid måste sålla, alltid göra ett urval, är det som kommer med i en tidning bara en skärva av verkligheten. Ett helt annat urval är alltid möjligt att göra.
”Vi kan kalla den skärvan för den borgerliga världsbilden. Det är den värld där globalisering självklart hälsas som någonting gott som bara bakåtsträvare kan vara emot; den värld där tillväxt, jobbskapande och börsuppgångar alltid rapporteras om som goda nyheter” skriver Nina Björk.
Hur vi än nyhetsvärderar så väljer vi framför allt bort, oändligt mycket, som hamnar i så kallad medieskugga. Alla vi som arbetar i medierna är skolade i att sålla, inte minst utifrån att det finns en så kallad nyhetskrok, något som nyligen inträffat som du som läsare troligtvis inte redan kände till. Kroken måste liksom finnas där för att något ska beredas plats.
Fokus på kroken är antagligen en av de viktigaste förklaringarna till att arbetarkvinnors situation på jobbet, oavsett om det rör stress, lön, osäkra anställningar, tunga lyft eller frånvaro av chefer, är något vi nästan aldrig får läsa om på tidningarnas ekonomisidor.
För det händer sällan något så väldigt nytt i de kvinnodominerade branscherna. Situationen är usel, sett till allt ifrån anställningstrygghet till rätt till heltid, har så varit länge – och fortsätter vara.
Men det betyder inte att detta är ointressant att belysa, eller att det inte går att hitta en krok. Ett sätt att konstruera en krok är för en tidning att göra en serie.
De senaste månaderna har Dagens ETC under vinjetten #kvinnojobben besökt ett antal arbetsplatser och lyssnat just till arbetarkvinnor, och det är något av det bästa och viktigaste vi gjort på ekonomisidorna i år.
Vi fortsätter naturligtvis nästa år att publicera berättelserna från golvet, såväl som avslöjanden om girighet, fiffel – och klimatomställning.
Vilka frågor tycker du hamnar i medieskugga? Kontakta oss gärna, om inte kroken finns där är den oftast möjlig att konstruera. Skicka ditt tips till: tipsa@etc.se