Många av inläggen berör Holistic d-vitamindroppar och ett flertal skriver att de ger dropparna till sina barn. Ett av inläggen lyder att Holistic d-vitamindroppar ”är kanon”. Och: ”De passar hela familjen och smakar lite olIvolja, sonen älskar dom!”
– Det står där helt obemött. Det är flera som rekommenderar de här dropparna. Det känns inte bra. Holistic innehåller höga doser d-vitamin och saknar rekommenderad dosering för barn, säger Christina Ljungberg Persson, som är apotekare och lektor i samhällsfarmaci vid Göteborgs universitet.
Bara för vuxna
Just Holistic d-vitamindroppar ska bara vuxna ta eftersom de är så koncentrerade. Ändå skriver Apohem i sin information att de passar både vuxna och barn.
För barn rekommenderas, enligt Livsmedelsverket, tio mikrogram d-vitamin per dag, både från mat och tillskott. Men bara en droppe från Holistic d-vitamindroppar innehåller 7,5 mikrogram.
De vanliga d-vitamindropparna, som BVC tillhandahåller i flera kommuner, innehåller hela den rekommenderade dosen på fem droppar tio mikrogram.
– Om man tar flera droppar av Holistics d-vitamindroppar överskrider man lätt den mängden. Ger de sitt barn en droppe har de nästan gett hela den mängd ett barn ska ha den dagen. De kommer inte upp i giftiga doser men d-vitamin ansamlas i kroppen. Ger du de här dropparna till dina barn en längre tid undrar jag vad de har för långtidseffekter.
Stora mängder är giftigt
Stora mängder d-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för mycket kalcium i blodet och kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.
Christina Ljungberg Persson tycker att det är ett stort problem att nätapoteken är otydliga med sin information till kunderna.
– Att till exempel de här dropparna rekommenderas till barn av folk som inte har koll och att det inte bemöts är inte bra. Apohem är ju en apotekshemsida, och den som läser där kan tro att det är ett bra råd. Innehållet på de här sidorna borde faktagranskas av en farmaceut. Och vissa sidor är ju tydligt skrivna av en farmaceut medan andra verkar vara skrivna av en webbredaktör eller content manager. Det blir väldigt luddigt vem som är avsändare.
För lite kompetens på apoteken
Överlag tycker Christina Ljungberg Persson att vi borde prioritera mer kompetens på apoteken.
– Jag som apotekare kan känna en rädsla för att man inte längre förstår vem som är avsändaren när man vänder sig till apoteket. Att man inte riktigt vet om det här är ett sätt att försöka sälja på mig saker eller om det här är en omsorg om mig. Att det här är en vårdgivare som vill mitt bästa. För ofta är apoteket den första vårdinstansen som man går till om man har ett konstigt utslag eller klåda. Då är det viktigt att vi vet vad vi pratar om.
Att apoteksmarknaden ser ut som den gör menar Christina Ljungberg Persson handlar om politik.
– Det är politiska beslut som ligger bakom. Genom att sälja receptfria saker som hudkrämer och vitaminer kan apoteken ha en marginal och klara sin ekonomi. De flesta receptbelagda läkemedel är ju reglerat i pris. Apoteken tjänar inte lika bra på recepten och att ha utbildad personal i alla delar av apoteket.
Reglering på gång
Hon berättar att Läkemedelsverket just nu tittar på egenvårdsrådgivningen och undersöker om den behöver regleras. Hon hoppas att det kommer att omfatta även nätapoteken.
– Om vi ska ha apotek måste vi ju se till att de är bra. Det är ju det som skiljer apoteken från Kicks eller andra typer av skönhetsbutiker, att det ska finnas en kompetens där. Annars går vi miste om en viktig del av samhället.
Dagens ETC söker Apohem.