Från och med den 1 juli 2024 kommer taket för rotavdraget att höjas från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Detta höjer dock inte det totala taket för både rut- och rotavdraget, som fortsatt kommer att vara 75 000 kronor.
Under presskonferensen sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) att höjningen genomförs för att säkerställa så att rutavdraget inte ska ”tränga undan viktiga investeringar i renoveringar för hushållen”.
Vidare avslöjade Svantesson tillsammans med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), ytterligare två budgetnyheter. Dessa inkluderar ekonomiskt stöd för att omvandla kontorslokaler till bostäder och för att bygga fler småhus under de kommande åren. Det totala stödet för båda insatserna som ska fördelas över kommande tre år, landar på 280 miljoner kronor.
”Det är ett tråkigt besked från regeringen i dag. Detta ökar orättvisan mellan ägt och hyrt boende ytterligare och råder inte bot på bostadsbristen”, skriver Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder i en kommentar till TT.
Glada villaägare
Däremot var tongångarna något gladare från villaägarna.
”Det är en klok konjunkturstimulans för en krisande byggbransch, men underlättar även för landets småhusägare som brottas med stigande kostnader, räntor och elpriser”, skriver Villaägarnas samhällspolitiske chef Håkan Larsson till TT.
Andreas Carlson menar att efterfrågan på renoveringsarbete kommer öka och skapa fler jobbmöjligheter inom bygg- och anläggningssektorn.
– Åtgärder som just rot som främjar sysselsättningen och som syftar till att rädda en del arbetstillfällen i det mycket tuffa läget är efterlängtade och efterfrågade, sa han under presskonferensen.
Förra året gjorde hushållen sammanlagt rotavdrag om 11,7 miljarder kronor, skriver TT. Effekten av den ökade rotavdragsgränsen är ännu oklar, men regeringen uppskattar att det kommer medföra skattebortfall på nästan en miljard kronor.