Lagar som konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen, gäller dock bara när näringsidkare säljer varor eller tjänster till konsumenter. Det betyder att de inte är tillämpliga när privatpersoner hyr och köper saker av varandra. Detta även om förmedlingen sker via plattformar som tillhandahålls av företag.
– Om man är med i delningsekonomin är man inte alltid konsument längre i juridiskt hänseende. Man är en privatperson som handlar av en annan privatperson, och då är man inte skyddad på samma sätt. Använder man sig av en plattform är det lätt att tro att allt är som det brukar, men det är inte säkert att så är fallet, säger Daniel Karfs, jurist på Konsumentverket.
Svagare part oklar
I delningsekonomin kan gränsen mellan konsumenter och näringsidkare i många fall bli diffus. Transaktionerna kan ske mellan företag, från företag till konsument, från konsument till företag eller mellan privatpersoner. I många av dessa fall kan det vara oklart vem som är den svagare parten och behöver skydd.
Tröskeln till vad som är att betrakta som näringsidkare i denna bemärkelse är låg. Det innebär att även en privatperson som utan vinstsyfte och utan någon registrerad firma utför tjänster regelbundet kan få ett ansvar såsom näringsidkare.
– Det kan vara så att man betraktas som näringsidkare vid en rättslig prövning utan att man tänkt på det själv, när man använder delningstjänster systematiskt och exempelvis hyr ut produkter regelbundet. Då ökar även ansvaret, exempelvis gäller då reglerna om fackmannamässigt utförande, säger Daniel Karfs.
Rättslig instans saknas
Vid köp mellan privatpersoner går det heller inte att vända sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) eftersom de endast prövar tvister mellan näringsidkare och konsumenter. Det har föranlett förslag på att en särskild instans ska inrättas där tvister mellan privatpersoner kan avgöras på ett liknande sätt, utan att en mindre tvist behöver tas upp i domstol.
– Jag kan tänka mig att man har stor nytta av delningsekonomin och jag vill inte oroa människor i onödan, men det är bra att känna till att man är mer utlämnad när man använder delningsekonomin och det är bra att vara uppmärksam på vad som gäller och vilka avtal man ingår, säger Daniel Karfs.