För 40 procent av de som går på a-kassa räcker inte pengarna till, vilket tvingar dem till att ta lån för att få ekonomin att gå ihop. Det visar en undersökning som TNS Sifo har gjort på uppdrag av SO, Arbetslöshetskassornas Samorganisation. Frågan om man behöver låna pengar utöver a-kassan ingår i SO:s medlemsundersökning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi ser en ökning. 2012 och 2014 uppgav runt 30 procent att de var tvungna att låna pengar men i år har den ökat till 40 procent, säger Melker Ödebrink.
Vad beror det på?
– Det finns flera anledningar, men en är att arbetsmarknaden ser ut som så att det rör sig om korta anställningar, särskilt för unga. Det innebär att de inte kommer upp i de här 12 månaderna som krävs för att få full ersättning.
Värst för unga
För just unga är läget ännu allvarligare. Undersökningen visar att hälften behöver låna pengar utöver a-kassan.
– Jag kan bara konstatera att det är en osäker tillvaro och att unga drabbas hårt. Jag vet inte var de lånar pengar från, men jag tror att många hankar sig fram på familjens samlade inkomst, säger Melker Ödebrink.
Enligt SO behöver många låna pengar för att klara sig under handläggningstiden det tar att få a-kassan utbetald.
– Det vi i kassorna försöker göra är att effektivisera den processen så det går snabbare. Deklarerar man digitalt i dag så tar det ungefär fyra dagar, säger Melker Ödebrink.
I september 2015 höjde regeringen a-kassetaket för första gången på 13 år. Det innebär att man nu får 80 procent av sin lön om man tjänar 25 000 kronor eller mindre. Tidigare var taket 80 procent av 18 700 kronor. Det var en efterlängtar förändring, menade SO som skrev i ett pressmed-delande att de såg det som ett första steg mot ”en fungerande omställningsförsäkring”. Men Ödebrink menar att det krävs fler reformer.
– Vi hade nog förväntat oss att man skulle göra mer och reformera den utifrån hur arbetsmarknaden ser ut, säger Melker Ödebrink.
Borde följa ett index
Som exempel nämner han en höjning av a-kassan som följer ett index.
– Nivåerna får inte halka efter som de gjorde förut. Redan nu är taket ordentligt efter, vilket vi kan se på att bara 30 procent berördes av den här höjningen för att de redan tjänar mer än 25 000 kronor. När den höjdes senast, 2002, så var det 80 procent som berördes.
Dagens ETC har sökt ansvariga på Arbetsmarknadsdepart-ementet för en kommentar men de har avstått från att kommentera.