– När chefsläkaren fick mätresultaten stoppades all kirurgi direkt, förutom den mest akuta. Hon kunde inte garantera att luftkvaliteten var tillräckligt god för att utföra operationer, säger en medarbetare som vill vara anonym.
Stängt på obestämd tid
I dagsläget är fortfarande sju operationssalar stängda på obestämd tid, vilket DN var först att rapportera om. Det är oklart när salarna kan öppnas, berättar Björn Barenius, verksamhetsområdeschef på Ortopediska avdelningen.
– De akuta operationerna har vi klarat av. De som blivit drabbade är framförallt planerade operationer med patienter som är i ett tillstånd att de kan vänta.
Men ventilationskrisen är kulmen på ett år av otaliga problem i det nya operationshuset och det har rapporter in 354 felanmälningar till sjukhusledningen och fastighetsförvaltaren Locum. Rapporterna berättar om ett hus i kris. Utöver den extrema arbetsbelastningen som kom med Covid-pandemin i våras tvingades personalen hantera ett toppmodernt ventilationssystemet som klarade av en vanlig svensk försommar.
”Olidligt varmt”
Temperaturerna i Juni 2020 nådde långt ifrån någon tropisk värme – i alla fall utomhus. Inne i de nybyggda operationssalarna påminde däremot klimatet mer om ekvatorn än Södermalm. Den 28 juni låg luftfuktigheten på 70 procent i 12 operationssalar. För att driva ut fukten tvingades de höja värmen till max vilket innebar en temperaturen i salarna ökade till 27 grader.
– Det var en ohållbar arbetsmiljö. Sommaren har verkligen varit jättejobbigt för oss, säger en sjuksköterska.
Sjukhuset gav vätskeersättning till personalen för att de skulle klara av att arbeta i värmen. Men problemen förvärrades under sommaren och i en felanmälan från den 14 augusti skriver kirurgpersonalen:
– Att ha röntgenförkläde, operationsrock, visir samt munskydd blir fruktansvärt varmt. Detta orsakar vätskebrist, trötthet och huvudvärk hos personalen.
Den 19 augusti påbörjades en operation klockan 10.15 på morgonen. Det var redan 27 grader varmt inne i salen. En timme senare står det i rapporten:
– Jag ber en kollega att avlösa mig så att jag kan gå och dricka och byta om då jag att genomblöt på hela överkroppen och mina byxor är blöta ner till knäna.
Förutom den ansträngande arbetsmiljön riskerar långvarig värme och fuktig luft att göra operationsinstrumenten obrukbara. När 65 procents luftfuktighet passeras måste åtgärder vidtas, en nivå som överskridits många gånger under sommaren.
– Det är framförallt sterila förpackningar som blir påverkade av hög luftfuktighet. Det kan leda till ökad risk för att inte är sterila, säger Björn Barenius.
Underdimensionerad ventilation
Carina Hansen, huvudskyddsombud för vårdförbundet på Södersjukhuset, har blivit kontaktad av medlemmar som klagat på den höga värmen och luftfuktigheten.
– Den förklaring vi fick från Locum var att de vid upphandlingen inte räknat med så varma temperaturer på sommaren i Stockholm.
Enligt det regionägda bolaget Locum, som förvaltar Södersjukhuset, har ventilationen konstruerats för att klara maximalt 25 grader i utomhustemperatur. Nivån är klart underdimensionerad eftersom maxtemperaturer i Stockholm under juli 2020 var 27,3 grader och augusti 30,4 grader, enligt SMHI-statistik.
Den höga luftfuktigheten beror också på att Locum inte har beställt någon avfuktningsutrustning till operationssalarna. I de interna rapporterna står det att ”avfuktning i operationssalar ingår inte i avtalet och är ej upphandlad av Södersjukhuset”
Felkonstruerade dörrar
Ventilationsproblemen hänger också ihop med ett annat stort problem – dörrarna. Varje operationssal har skjutdörrar som är konstruerade för att vara lufttäta och är en förutsättning för ventilationen ska fungera. Dörrarna är blyinfattade för att skydda mot röntgenstrålar vilket gör dem extremt tunga, upp till 250 kilo.
Problemet är att de hela tiden halkar ur sin upphängningsanordning blir då svåra att rubba på grund av tyngden. Sedan byggnaden började användas i november 2019 har det rapporterats in 106 felanmälningar om dörrarna. Det är en trasig dörr var tredje dag.
På eftermiddagen den 7 april uppstod en incident som skulle kunna ha slutat illa. Mitt under pågående operation slutar dörrarna att fungera ”går inte öppna inifrån eller utifrån”, står det i rapporten.
Det krävdes två tekniker för att lossa den tunga dörren och släppa ut kirurgpersonalen.
– Vad hade hänt om patienten fått hjärtstillestånd och dörrarna inte går att öppna? Det är fara för liv. Dörrarna hotar patientsäkerheten, säger en medarbetare.
Vid ett tillfälle den 6 november lossnade en dörr helt och hållet, föll ner på golvet och glasrutan sprack. I de interna rapporterna beskriver personalen att när de kommer till operationssalen ”är dörren trasig och går inte att öppna. Detta skapar en otrolig stress för oss”. Sjukhuspersonalen hamnar bokstavligen i kläm. En medarbetare fastnade med huvudet när dörren till en operationssal plötsligt stängdes.
– Den automatiska dörren kände inte av att jag stod där utan mitt huvud klämdes fast. Kändes som att huvudet skulle spricka men jag slet mig loss. Fick sår bakom öronen. Gjorde väldigt ont och hade huvudvärk hela helgen, skriver han i rapporten.
”Varit en del problem”
Björn Barenius på Södersjukhuset håller med om att det varit en hel del problem med huset.
– Men samtidigt har vi länge väntat på ett nytt operationshus. De nya salarna är rymliga och modernt designade för att utföra avancerad operativ vård. Även om man upptäckt många brister så är förutsättningarna för bra vård bättre i det nya huset än i de gamla operationssalarna.
Vad hjälper det om en operationssal är toppmodern om ni inte kommer in i den?
– Nej, absolut. Men de tillfällen där dörrarna inte fungerar är en liten del av den tid som huset används. Vi har utfört åtminstone 5000 operationer i huset.
Många underentreprenörer
Regionens fastighetsbolag Locum har beställt bygget av NCC som i sin tur anlitat ett stort antal underentreprenörer. Budgeten för operationshuset och ett antal utbyggnader på sjukhusområdet var från början på runt 3 miljarder men kalkylen sprack och slutnotan beräknas nu till 4,5 miljarder. Medarbetare i byggnaden som Dagens ETC talat kopplar samman problemen med systemet med många underleverantörer.
– Antingen har man gjort ett slarvigt bygge eller så har personerna som gjort slutbesiktningen inte varit kunniga nog och missat en massa brister. Ingen vill ta ansvar, säger en medarbetare.
Emanuel Olofsson, förvaltningsområdeschef på Locum, kan inte säga hur länge reparationerna kommer pågå eller om hela ventilationssystemet måste byggas om.
– Vi tittar på en långsiktig lösning och vågar inte utesluta någonting. Det är en utredning som pågår. Den lösning vi tittar på nu handlar om säkerställa funktionen skyndsamt.
Om Locum tvingas att helt bygga om ventilationssystemet kommer kostnadsfrågan avgöras i en entreprenadjuridisk process.
– Det är klart att vi vill ha det vi har köpt. Men i dagsläget ligger fullt fokus på att säkerställa drift av alla 24 operationssalar.
”En komplex byggnad”
Enligt Emanuel Olofsson på Locum påbörjades projekteringen redan 2013 och det innehåller inte någon beställning på avfuktningsutrustning för ventilationen i operationssalarna.
– Vi bygger efter den kravställning som vården har. Sedan 2013 har det hänt mycket. Vi har haft en klimatförändring. Det är andra tider och vi har varmare och fuktigare somrar.
Var tredje dag har det inrapporterats problem med dörrarna, varför har ni inte lyckats fixa problemet när ni har haft ett helt år på er?
– Det är en komplex byggnad, och bara på plan 4 har vi 120 dörrar som är extremt komplexa. Varje gång vi lagar ett fel så säkerställer vi att det inte kan hända igen.
Personalen vi pratar med frågar sig, vad händer vid ett hjärtstillestånd om dörrarna inte går att öppna. Hur hanterar ni det?
– Man kan aldrig bli instängd i en operationssal utan det finns tre vägar ut.
I ett mail förtydligar Locum att de inte har gjort någon utredning efter incidenten då dörrarna slutade fungera mitt under operation. ”Vi inte fått några indikationer på att det förekommit någon patientfara eller fara för fastigheten”.
Men flera medarbetare i den nya operationshuset berättar att de är trötta på problemen. Varken dörrarna eller ventilationen fungerar och de köper inte Locums argument att det rör sig om en inkörningsperiod.
– De här problemen blir ett tillägg utöver den press vi redan lever under på grund av covid-pandemin, säger en sjuksköterska.
Incidentrapporter avslöjar kaoset
Dagens ETC har tagit del av 354 felanmälningar till sjukhusledningen och fastighetsförvaltaren Locum. Detta från ett av fyra våningsplan. 106 rapporter handlar om dörrarna vilket innebär nästan en trasig dörr var tredje dag under den tid som byggnaden använts.
24 oktober 2019 – Fastnade med huvudet i dörren
En medarbetare passerade dörren till en operationssalen på plan 4. ”Den automatiska dörren kände inte av att jag stod där utan mitt huvud klämdes fast. Kändes som att huvudet skulle spricka men jag slet mig loss. Fick sår bakom öronen”. ”Fick väldigt ont”, ”huvudvärk hela helgen”.
28 november 2019 – Dörr till operationssal går ej att stänga
”Måste stängas omedelbart. Bedövad patient”.
19 december 2019 – Dörr in till operationssal går inte att stänga
”Gör att ventilationen påverkas och man kan inte utföra operationer”.
7 april 2020 – Kirurgpersonal instängd under operation
Dörrarna till operationssal 407 slutade plötsligt att fungera. ”Går inte qtt öppna inifrån eller utifrån. Operation pågår”. När operationen var klar krävdes det två tekniker för att lossa den 250 kilo tunga dörren för att släppa ut kirurgpersonal och patient.
29 juni 2020 – Larm om luftfuktighet i operationssal
”Luftfuktigheten är uppe i 70 procent så inga operationer kan göras. Akut!”
5 juli 2020 – Hög luftfuktighet på samtliga operationssalar
”Vi får jobba i 25-gradig värme och med en luftfuktighet som pendlar mellan 65-70 procent. Detta orsakar vätskebrist, trötthet och huvudvärk hos personalen”
31 augusti 2020 – Ventilationen fungerar inte
”Trasig på tre operationssalar. 75 procents luftfuktighet”.
13 oktober 2020 – Innertaket rasade in
”Takplatta med belysning lossnat och hänger lös. Även en stor del av putsen i taket ovanför plattan har lossnat och fallit ner över en av arbetsplatsen samt spridits över hela rummet”.
3 november 2020 – Personal får elektriska stötar
”Jag trycker på knappen för att öppna sal 407. Jag får en elektrisk stöt som känns upp i hela vänster arm. Väldigt obehagligt”. Andra rapporter visar att det är återkommande problem.
6 november 2020 – Dörr lossnade och föll till golvet
”Glasrutan på dörren till operationssal 407 har spruckit”. ”Detta skedde när dörren slog i golvet. Golvmattan har gått sönder”.
7 november 2020 – Orenad luft strömmar ner på opertationsbordet
Vid en rutinkontroll den 6 november upptäcktes att byggbolaget lämnat stora glipor runt de så kallade Hepa-filtren i ventilationssystemet. Under ett års tid, i upp emot 15 operationssalar, har smutsig luft strömmat rakt ner i den sanitära miljön på operationsborden. Den 7 november görs nya mätningar och sju operationsalar stängs direkt. De är fortfarande stängda.