Kaos när Ulf Kristersson styrde stiftelse – fick hot om vite
Bild: TT. Montage
Dagens ETC
Statsminister Ulf Kristersson (M) har inte följt svensk lag. Under hans tid som ordförande för Stiftelsen för konservativa samhällsstudier upprättades årsredovisningen för sent.
– Generellt föreligger misstanke om bokföringsbrott om årsredovisningen inte upprättas i tid, säger Henrik Lundin vid Ekobrottsmyndigheten, EBM.
Årsredovisningen skickades dessutom in 18 månader för sent till Länsstyrelsen, efter hot om vite.
Frida Sundkvist
Granskande frilansjournalist
Nu får vi ordning på Sverige. Så sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i årets valrörelse. Men Sveriges nyvalda statsminister har själv inte alltid haft ordning. Åtminstone inte på bokföringen i den stiftelse där han var ordförande 1999 och 2000: Stiftelsen för konservativa samhällsstudier. Dagens ETC:s granskning av stiftelsens årsredovisningar, ansökningshandlingar, stadgar och tillsynsärenden avslöjar istället flera brister i att följa lagen.
Enligt stiftelselagen ska en årsredovisning upprättas i en stiftelse inom fyra månader efter avslutat räkenskapsår. Redovisningen räknas som upprättad när styrelsens samtliga ledamöter har skrivit under den.
Satt som styrelseordförande
Med Ulf Kristersson som styrelseordförande för Stiftelsen för konservativa samhällsstudier upprättades årsredovisningen för sent.
– Generellt föreligger misstanke om bokföringsbrott om årsredovisningen inte upprättas i tid. Mindre förseningar brukar bedömas som misstanke om ringa bokföringsbrott, förklarar Henrik Lundin, ekorevisor vid Ekobrottsmyndigheten, EBM.
År 2000 upprättades årsredovisningen två månader och åtta dagar för sent. Ett ringa bokföringsbrott, vilket med dagens praxis för aktiebolag som bör kunna användas även för stiftelser, skulle innebära ringa bokföringsbrott.
För räkenskapsåret 1999 skickades årsredovisningen in den 16 augusti, men det var först för räkenskapsåret 2000 som lagstiftaren bestämt att en stiftelses årsredovisning ska upprättas inom fyra månader.
Inte heller skickades årsredovisningarna in i tid till Länsstyrelsen, vilket vi återkommer till.
EBM: Kan vara bokföringsbrott
En vägledande dom från Högsta domstolen från 2004 specificerar att det utgör bokföringsbrott att genom underlåtenhet och inom föreskriven tid inte upprätta årsredovisningar för ett aktiebolag. För stiftelser saknas motsvarande praxis.
– Det finns inget skäl att man skulle behandla andra företagsformer annorlunda, säger Henrik Lundin på EBM.
Bokföringsbrott av normalgraden kan normalt misstänkas i ett aktiebolag när årsredovisningen upprättats mer än fem månader för sent. Om domstolen skulle tillämpa samma praxis på stiftelser skulle man kunna dömas för bokföringsbrott av normalgraden om årsredovisningen lämnas in i oktober för i en stiftelse som har kalenderår som räkenskapsår, alltså fem månader för sent.
Just ringa bokföringsbrott är inte helt vanligt att åklagare åtalar för.
– Man kan åtalas och dömas men det krävs särskilda skäl som är påkallat från allmän synpunkt för att åklagaren ska åtala. Det är åklagaren som gör den bedömningen, säger Henrik Lundin.
Preskriptionstiden är fem år.
Han ersatte Reinfeldt
Thomas Idergard, tidigare ordförande för Moderata ungdomsförbundet, Muf, 1995-1998 och idag katolsk präst, satt i stiftelsens styrelse tillsammans med Ulf Kristersson. Han förklarar att stiftelsen skapades 1998 i och med en omvandling av Fonden för konservativa samhällsstudier.
Stiftelsen, som av oklara skäl inom moderata kretsar kallades för “fonden fonden”, innehöll medel som tillförts Muf som extra anslag och sedan öronmärkts för fonden/stiftelsen som en tillgång för särskild användning.
– Man skulle säkerställa att pengarna alltid skulle användas till vad som varit tänkt. Verksamheten skulle vara fredad från frestelser från en förbundsstyrelse att använda dem i förbundets ordinarie verksamhet, så att den kunde leva vidare, säger Thomas Idergard.
Dessförinnan hade fonden varit tätt kopplad till Muf, som även efter omvandlingen till stiftelse ägde rätten att utse styrelsen. Ordförande var alltid en tidigare Muf-ordförande. När Fredrik Reinfeldt inte var aktuell på grund av andra åtaganden på internationell nivå fortsatte Ulf Kristersson som styrelseordförande.
Fick rekommenderat brev
Under Thomas Idergards tid i styrelsen anordnades en konferens per år, vilket motsvarade stiftelsens syfte som dessutom omfattade att utge skrifter.
Stiftelsen ville heller inte att någon utomstående skulle ta del av bokföringen, framgår det av kommunikation mellan tillsynsmyndigheten och styrelsen. Men det slog Länssrtyrelsen ned på.
"Oavsett stiftelsens stadgar står den under Länsstyrelsens tillsyn enligt stiftelselagen eftersom näringsverksamhet skall bedrivas", står det i beslutet från april 1999.
Stiftelsen skickade för åren 1999 och 2000, med Ulf Kristersson som ordförande, trots Länsstyrelsens beslut inte heller in sina redan för sent upprättade årsredovisningar till. Detta trots att styrelsen informerats om att den var skyldig att skicka in sina årsredovisningar.
Den 15 januari 2002 skickade Länsstyrelsen ett föreläggande med rekommenderat brev till Ulf Kristersson. Först därefter skickades årsredovisningen för 1999 till Länsstyrelsen, 18 månader för sent.
– Vi hade uppenbarligen inte gjort det vi skulle, det är dumt och beklagligt och jag har inte ens ett minne av att det har skett. Det var inte medvetet. Förmodligen bara mänsklig inkompetens, helt enkelt, säger Thomas Idergard.
– Men, säger han, om kommande styrelser upprepat denna klantighet, då skulle jag säga att det funnits ett strukturellt problem. Kanske kopplat till en ovana från de ansvariga för den löpande ekonomiska förvaltningen att förvalta stiftelser?
Partiet lägger locket på
Vid millennieskiftet var stiftelsens fondportfölj värd 1,7 miljoner kronor. Enligt den senaste tillgängliga årsredovisningen är stiftelsens pengar nu i det närmaste slut. När Thomas Idergard får höra detta säger han:
– Jag skulle vilja veta vart pengarna har tagit vägen.
Dagens ETC har sökt statsminister Ulf Kristersson via hans två pressekreterare, som slutat svara på sms efter att frågorna om granskningen skickats över. Vid ett test att ringa från ett annat telefonnummer skickade dock båda pressekreterarna sms med texten “skicka sms!”. När reportern svarade på sms kom dock inga fler svar från Ulf Kristerssons pressekreterare.