Nu har just det hänt. Visserligen handlar det bara om en dryg procent av bolaget, men effekten blir ändå att ägandet hamnar utomlands eftersom köparen är kanadensiska Brookfield som redan ägde 49 procent av SBBs dotterbolag Educo. Därmed blir SBB minoritetsägare och 219 skolfastigheter landet över får en ägare på andra sidan Atlanten. Marcus Larsson på tankesmedjan Balans tror att det kan få konsekvenser. I alla fall på sikt.
– Det kanske inte märks i verksamheten från en dag till en annan att det är ett utländskt bolag som äger skolfastigheten nu, men ju längre ifrån verksamheten ägaren hamnar, ju mer ökar risken att ägaren inte behöver förhålla sig till vad som är bra för samhället, säger han.
Mindre pengar till lärarlöner
Även Sveriges kommuner och regioner, SKR, har varnat för att kommunala fastigheter får ägare som kommunerna själva inte valt. Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, säger i en intervju med DN att hon ser en risk att ägarna fokuserar på så hög avkastning som möjligt, höjer hyrorna och drar ner på renoveringar. Även Marcus Larsson menar att den risken är uppenbar.
– Man måste förstå den ekonomiska modellen som samhällsfastigheter bygger på. En riskkapitalfond som Brookfield måste garantera att de som investerat i fonden får avkastning. Vinstjakten kan leda till hyror som höjs betydligt mer än om kommunen själv varit ägare, och när hyreskostnaderna ökar för kommunerna, blir det mindre pengar över till lärarlöner, säger han.
Det kan i sin tur leda till färre tjänster – och därmed sämre undervisning för eleverna. En kommun där man redan nu har sett effekterna av att inte kunna påverka sina lokalkostnader är Härnösand. Här äger SBB genom Educo 26 skolfastigheter. I år har hyreskostnaderna ökat med nästan elva miljoner kronor. Nu hoppas kommunen att de får köpa tillbaka fastigheterna.
– Det är bättre att äga själva. För oss har det inte varit bra att sälja. Förutom hyreshöjningar har det varit mycket diskussioner om skicket och vilka investeringar som ska göras. Ett företag som investerar i kommunala fastigheter gör ju inte det för att de drivs av välgörenhet, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.
”Klart det blir problem”
Vad det kommer innebära att ett bolag i Kanada tar över tycker han är svårt att säga. Möjligtvis kan en effekt vara att kommunen nu behöver förhandla med andra personer om att få köpa tillbaka fastigheterna.
– Nu måste vi bygga nya relationer med ett annat bolag, som tidigare bara funnits med i bakgrunden, säger han.
Marus Larsson ser också en annan skillnad. Att ha ett privat bolag som ägare gör att kommunen inte har samma kontroll över varken hyran eller till exempel renoveringar, men finns ägaren i Sverige är den i alla fall lättare att ställa till svars.
– En ägare som befinner sig i Sverige går ändå oftast att nå. När det gäller SBB har grundaren Ilija Batljan inte kunnat komma undan, särskilt inte i egenskap av före detta politiker. Academedia är ett exempel, personerna bakom deras utländska ägarfonder är i princip omöjliga att få tag i. Det klart att det blir ett problem.