/Vi som vill ha hela händer
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Svar: Hej, Vi som vill ha hela händer!
Ni ska inte utsätta er för onödiga risker, det säger sunda förnuftet. Och det säger faktiskt även lagen.
Arbetsmiljölagen, kapitel 3 (Allmänna skyldigheter) 4§:
”Om arbetstagaren finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, skall han snarast underrätta arbetsgivaren eller skyddsombud. Arbetstagaren är fri från ersättningsskyldighet för skada som uppstår till följd av att han underlåter att utföra arbetet i avvaktan på besked om det skall fortsättas.”
Vad betyder det? Jo, ”arbetstagaren”, du alltså, har rätt att avbryta arbetet om det innebär omedelbar eller allvarlig fara för liv eller hälsa. Om det är risk för att skada händerna till exempel så är det en allvarlig fara för hälsan. Att du är fri från ersättningsskyldighet betyder att chefen inte kan säga ”din dumma fan, nu missade vi en leverans för att du vägrade jobba, det drar vi från din lön”.
Du ska säga till en arbetsledare/chef eller ett skyddsombud om du avbryter arbetet. Chefen kan säga att ni ska sätta igång jobbet igen – om hen törs. Det är bra om ni arbetskamrater är överens och sluter upp kring den som stoppar, så chefen fattar att ni menar allvar.
Fördelen med att ha ett skyddsombud att säga till är att då kan hen i sin tur lägga ett skydsstopp. Det stoppet varar tills dess att problemet är åtgärdat, så att skyddsombudet tycker att det är okej att köra igång igen. Om chefen vill köra igång utan att skyddsombudet sagt okej, så måste hen (chefen) kalla dit arbetsmiljöinspektionen, som har sista ordet.
Skyddsombudet har alltså lagliga rättigheter, som gör det lättare att sätta ner foten, plus rätt till utbildning för uppdraget. Så ni bör utse ett skyddsombud på skiftet. Men det innebär inte att ni andra ska sluta bry er. Fortsätt vara hopsnackade och stå bakom skyddsombudet. Hen i sin tur bör hålla er alla informerade om arbetsmiljöfrågorna.
Lycka till!
/Frances