(Dagens ETC/Takamatsu, Japan) För någon månad sedan landade ett kort nyhetstelegram på redaktionsborden över hela världen. En undersökning visade att japaner jobbar så hårt att de inte längre har tid för sexuella relationer. Någonstans där gick också gränsen för hur mycket västvärlden orkade analysera en arbetsmarknadspolitik som går hand i hand med konservatism, kultur och integrationspolitik i Japan.
Japanska arbetare har hamnat i en ond cirkel. Deras regering, med premiärminister Shinzo Abe i spetsen, vill hålla nere arbetskraftsinvandringen till ett minimum. Detta leder i sin tur till att de japaner som jobbar får jobba hårdare eftersom det inte finns arbetare nog. Och när de arbetar hårdare är det familjelivet som får stryka på foten, vilket har lett till att födelsetalen i landet är ett av de snabbast sjunkande i världen. För få nya arbetare föds.
Enligt en undersökning som Spa Magazine genomförde 2013 var 72,3 procent av alla tillfrågade män i åldern 35–45 singlar och en tredjedel hade inte haft sex på över tre år.
Jobbar 24-timmarspass
Dagens ETC möter Kyusuke Tomita. Han är 31 år gammal och väldigt trött när han sätter sig ner på snabbmatstället och beställer in en skål ris och fläskkött.
– Jag har en timmes lunch, men ska helst vara tillbaka innan dess, förklarar han.
Kyusuke Tomita arbetar på ett hotell i staden Takamatsu. Han är inte fackansluten och arbetar 24-timmarspass vartannat dygn.
– Den senaste tiden har det varit många sjukskrivningar så min arbetsgivare har utökat mitt pass för att de behöver extra hjälp med städningen också, så ibland blir det 30 timmar, berättar han.
Kyusukes flickvän Akaya, som jobbar på samma hotell, skulle egentligen också varit med på intervjun, men drog sig ur i sista stund. Den första förklaringen jag får är att hon har dragit ut en visdomstand och därför är lite trött efter bedövningen. En bit in i samtalet visar det sig att hon är kvar på jobbet, hon fick inte ta lunch samtidigt som Kyusuke.
– Hon håller på att gå under av stress. Hotellet är litet och privatägt. Om ägaren säger att vi ska jobba så jobbar vi.
Vantrivs på jobbet
Enligt tidningen Asia Times är japaner de som trivs sämst på jobbet i världen. Kyusuke Tomita är inget undantag. Han säger att han inte är lycklig, men samtidigt vill han inte säga upp sig. Här syns ett vanligt drag hos den japanska arbetaren: lojaliteten mot företaget.
– Jag har så stort ansvar att jag inte kan sluta. Det är bara jag och två till som kan sköta det jobbet. Dessutom vet jag inte om jag skulle vara lyckligare på något annat jobb. Jag har arbetat både på ett kareokeställe och en restaurang och det var samma sak där, förklarar han.
Men hur står du ut?
– För oss japaner är övertidsarbete något normalt och vi är vana vid att inte trivas på jobbet. Ett jobb ger en stabil tillvaro och dessutom är ju alla andra i samma situation som jag, så det är ingen idé att klaga.
Kazuya Ogura är professor inom arbetsmarknad på Wasedas universitet. Han har forskat mycket om japaners syn på övertidsarbete.
– Heltidsanställda i Japan arbetar ungefär 2 000 timmar om året, vilket är 400 timmar mer än heltidsanställda i till exempel Frankrike och Tyskland. Vi har undersökningar som visar att runt 85 procent arbetar övertid i Japan, säger han.
Vad innebär det för befolkningen?
– Framförallt att vi har stora problem med stressrelaterade sjukdomar. För japaner mellan 20 och 40 år är det den vanligaste dödsorsaken. I en undersökning som regeringen tog initiativ till visade det sig att 20 procent av alla arbetare mellan 30 och 40 år arbetade så mycket som 60 timmar i veckan. Då får man en bra bild av hur mycket övertid det handlar om.
Värdesätter familjetiden
De japaner som väl skaffar familj kan göra det genom att mannen i relationen har ett så pass välbetalt arbete att kvinnan kan vara hemma. Så är fallet med Yuki och Sonae Honda. Sonae arbetar på bank och även om det blir en del övertid säger han att han värdesätter tid med familjen.
– På vardagarna är det svårt att hitta tid till att vara med min dotter, men helgerna går bra. Det går lite i perioder, säger han.
Yuki arbetade själv på en restaurang fram till för två år sedan då hon blev gravid.
– Jag tycker att det fungerar bra att vara hemma med mitt barn, det är viktigt. Jag saknar inte att arbeta, säger hon.
För Kuyusuke Tomita har familjebildningen fått skjutas upp. Han säger att han gärna vill ha familj, men att han då måste avsluta sitt arbete på hotellet, och det kan han inte göra just nu.
– Det känns som att jag måste avsluta det jag har påbörjat även om det är fysiskt utmattande. De här långa arbetspassen är bra för min karriär, men dåligt för min hälsa.
Det blir det sista han säger innan han stressar tillbaka till arbetet igen.
Enkät: Hur mycket arbetar ni per vecka? Tycker ni att ni arbetar för mycket?
Eri och Younei:
– För mig blir det 8 timmar om dagen måndag till lördag och en viss övertid. Det går lite i perioder. Visst blir det svårt att få tid till varandra, men det går bra, säger Eri, som arbetar på ett bygge.
– Jag arbetar 8 timmar om dagen, måndag till fredag. Det känns rätt lagom, säger Younei som arbetar på ett kontor i staden.
Yamashita Akone och Aoki Fumiaki:
– Jag är arkitekt och det blir många långa dagar på kontoret ibland. Jag tycker att vi arbetar för mycket, men vet inte vad vi kan göra för att förändra situationen, säger Yamashita Akone.
– Vi arbetar båda två fem eller sex dagar i veckan beroende på säsong. Jag arbetar som massös och det beror helt på hur mycket kunder vi har, säger Aoki Fumiaki.