I Investors fall gäller det bland annat förvärvet av bolaget Mölnlycke Health Care, som enligt SVT finansierats genom ett lån i Investors dotterbolag Rotca AB. Skatteverket hävdar att låneuppläggets syfte har varit att undgå beskattning. Och nu har myndigheten alltså avslagit ränteavdrag på 1,1 miljarder, samt upptaxerat bolaget med 240 miljoner. Investor hävdar å sin sida att man gjort rätt för sig, och har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.
Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?
Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!
– Vi använder oss inte av räntesnurror, vi drar av räntekostnader som de facto har uppkommit av affärsmässiga skäl, sade Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg på bolagsstämman som hölls i tisdags, enligt SVT.
AP-fonderna har stora innehav
De allmänna pensionsfonderna har stora innehav i Investor – tillsammans äger de 2,6 procent av bolagets aktier, räknat på innehaven och företagets börsvärde vid årsskiftet. Men att få en kommentar från dem angående upptaxeringen är inte helt lätt. Fjärde AP-fonden, som har det största innehavet av fonderna, väljer att svara per mejl:
”AP4 anser att bolag ska följa skattelagstiftningens bokstav såväl som dess anda, vilket bidrar till långsiktigt värdeskapande. Vad gäller upptaxeringen av Investor konstaterar vi att det är en del av en större process som skatteverket driver som följd av regeländringar i skattesystemet 2013. Det är en process som vi kommer att följa”, skriver Pia Axelsson, informationsansvarig på fjärde AP-fonden.
Dagens ETC har även sökt AP3 och AP2 för kommentarer utan framgång. Pensionsjätten Alecta, som äger aktier till ett värde av cirka 12 miljarder i Investor, har också uttalat sig kritiskt.
– För att vara en god samhällsmedborgare så måste du betala skatter och följa de regelverk som gäller. Det finns ett ansvar för såväl företag som är verksamma i Sverige som i andra länder att vara med och bidra till samhällsutvecklingen, och då betalar man skatt, sade Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, till SVT i söndags.
Har upptaxerats tidigare
Till saken hör dock att det inte är första gången som Investor är i clinch med Skatteverket. År 2013 upptaxerades Wallenbergbolaget Lindorff av myndigheten på grund av liknande upplägg. Även då kritiserade Ramsay Brufer förfarandet. Dagens ETC har sökt honom för en kommentar om detta utan framgång.
Kritiken mot Investors skatteupplägg upprepades dock på bolagsstämman i tisdags. Alectas representanter ställde, enligt SVT, frågor kring bolagets skattestrategi och varför man väljer att låna ut pengar till sina dotterbolag. Investors vd Johan Forsell avvisar dock bestämt alla påståenden om att upplägget har till syfte att minimera skatt.
– Det är ett förfarande som de flesta privata och kommunala bolag använder sig av, säger han enligt SVT.
1. Moderbolaget AB vill förvärva en koncern, Koncernen AB. För detta ändamål startas Holdingbolaget AB.
2. Holdingbolaget AB tar upp lån – ofta är moderbolaget långivare. Skuldsättningen för holdingbolagen uppgår inte sällan till mer än 90 procent.
3. Borgenären, Moderbolaget AB, undviker att skatta på ränteinkomsten från lånet till Holdingbolaget AB. Detta genom att placera det långivande bolaget i ett lågskatteland.
4. Ränteutgifterna för Holdingbolaget AB medför att vinsterna i det bolag som förvärvas, Koncernen AB, kan raderas ut. Detta genom att Koncernen AB betalar koncernbidrag till Holdingbolaget AB, som därefter kvittar bidragen mot räntan.
5. Holdingbolaget AB kan göra ränteavdrag för sina utgifter på lånet, som ju dock i slutändan ändå hamnar i Moderbolaget AB:s händer.
Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?
Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!
På detta sätt kan ett bolag undvika att skatta för både vinster i delar av koncernen, samt göra avdrag för interna lån. År 2009 och 2013 infördes dock regleringar för att stoppa dessa så kallade räntesnurror. Det är den senaste lagen som Skatteverket menar att Investor nu brutit mot.
Källa: Skatteverket