Det menar tankesmedjan Katalys som i en ny rapport vill uppmuntra arbetarrörelsen och den breda vänstern att våga ta debatten om integrationen och försvara sin arbetsmarknadspolitik.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Man försöker nu framställa situationen som total kollaps och kris. Det är som en chockdoktrin där man först säger att hela Sverige går under på grund av misslyckad integration för att sedan föreslå väldigt radikala förändringar i den svenska välfärden och egentligen i hela den svenska modellen.
Det säger Enna Gerin som är utredare på Katalys och författarna till rapporten ”Med integrationen som murbräcka” som släpps i dagarna. Sverige har visserligen lägre sysselsättning för utrikes än inrikes födda, men i en jämförelse med andra EU-länder och med OECD så ligger Sverige relativt bra till, och över snittet. Att regeringen då inte vågar stå för att den politik som förs faktiskt ger resultat är ett problem, menar Enna Gerin.
”Inte vågat ta debatten”
– Vi tycker att man inte vågat ta debatten om integrationen. Den politik som förts, och även den senaste budgeten där man satsar väldigt mycket på utbildning, det är rätt politik. Men man vågar inte ta debatten och förklara varför det här är bättre politik än borgerlighetens, säger hon.
Enna Gerin ser ett mönster i hur regeringen försöker ducka eller triangulera sig förbi integrationsfrågan. När ett förslag från de borgerliga partierna kommer så står man inte för sin egen politik, menar hon.
– När borgerligheten förslår ”enkla jobb” så säger regeringen att de ska titta på det och föreslår en egen variant av ”enkla jobb”, i stället för att argumentera för helt andra och mer effektiva lösningar, säger hon.
Vill försvaga svenska modellen
Genom att angripa lönebildningen mellan fack och arbetsgivare, att frångå principen om en generell välfärd – som de borgerliga partiledarna öppnade för i söndagens debatt i Agenda – vill de försvaga den svenska modellen, menar Enna Gerin.
– Förut var det ungdomar som behövde komma in på arbetsmarknaden, sen var det långtidsarbetslösa och nu har man hittat en ny ”murbräcka” för den här högerpolitiken. Nu är det för de nyanländas skull som man ”behöver” montera ner den svenska modellen, säger hon.
Genom att syna den borgerliga offensiven på den integrationspolitiska arenan hoppas nu Katalys att den breda vänstern ska bli mer självsäker och våga stå för att en aktiv arbetsmarknadspolitik fungerar – även för att få in nyanlända på arbetsmarknaden.
– Vi hoppas att vi lyckas göra integrationspolitiken till en höger-vänster-fråga i valrörelsen, det är då vi tror att vänstern kan vinna. Hur man skapar social sammanhållning och jämlikhet, där är det vänstern som har de bästa svaren, men man måste våga stå upp för det och ge tydliga alternativ.
Fyra slutsatser i Katalys nya rapport
Sverige är inte sämst på arbetsmarknadsintegration av utrikes födda.
Högern försöker kapa integrationsdebatten genom att prata om växande klyftor men föreslå klassisk högerpolitik som hotar den svenska modellen.
Integration handlar om socioekonomiska höger–vänster-frågor, framför allt om bristen på jämlikhetspolitik. En aktiv arbetsmarknadspolitik och utbildning fungerar för integrationen.
Arbetarrörelsen måste staka ut en tredje väg bortom ”det progressiva dilemmat”.
Sverige jämfört med Danmark och Norge
Andel förvärvsarbetande i procent bland utrikes födda
från olika länder i Sverige, Norge och Danmark 2014
Sverige: 73% (Bosnien), 47% (Irak), 63% (Iran), 31% (Syrien)
Norge: 71% (Bosnien), 47% (Irak), 60% (Iran), 28% (Syrien)
Danmark: 51% (Bosnien), 37% (Irak), 47% (Iran), 14% (Syrien)