Akademikerfacken i Saco har haft kampanjen ”Deltidsfällan”, där föräldrar varnas för att gå ner i arbetstid, och tjänstemannafacket TCO har också lyft fram deltidsarbete som en fara. Rädsla för dålig pension har också visat sig vara avgörande för många i beslutet om man ska gå ner i arbetstid eller inte, framförallt för tjänstemän.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men i en ny rapport från PTK, förhandlings och samarbetsorganisationen för 27 tjänstemannafack inom privat sektor, dras helt andra slutsater. Deltidsarbete påverkar inte alls din pension särskilt mycket, åtminstone inte om det sker under ett begränsat antal år.
– Det behöver inte vara förödande för pensionen att jobba deltid. Med tjänstepension, rätt ingångslön och en rättvis löneutveckling får även den som jobbar deltid under några år en bra pension, säger PTK:s pensionsspecialist Anna Allerstrand.
Ett par hundralappar
Uträkningar från Pensionsmyndigheten stöder den testen. Att jobba 75 procent under ett begränsat antal år behöver inte påverka pensionen mer än ett par hundralappar. I stället är det alltså andra faktorer som påverkar pensionen mest. Deltidsarbetare straffas ofta genom lägre ingångslöner och sämre löneutveckling, men också svårighet att göra karriär, vilket strider mot lagen.
På TCO vill man gärna peka på just hur de indirekta följderna av deltidsarbete påverkar pensionerna.
– De visar ju också i sin rapport att det blir sämre ingångslön och löneutveckling, och det ger oftast större effekter. Det strukturella problemet ligger i att det är kvinnor som arbetar deltid, och det är dåligt för jämställdheten, säger Åsa Forsell som är utredare på TCO med fokus på jämställdhet.
Man kan lätt få intrycket av att det är själva deltidsarbetet som påverkar pensionen väldigt mycket?
– Ja, går du ner i arbetstid så får du sämre pension, så är det ju.
Men är det inte egentligen kvinnors lägre löner som är den största orsaken?
– Ja, det är den huvudsakliga skillnaden, absolut. Och att kvinnor jobbar deltid i långa perioder.
Ofrivilligt för LO-kvinnor
För arbetarkvinnor är situationen en annan. Många inom LO-kollektivet jobbar deltid under flera år, ibland ett helt yrkesliv, vilket ger mycket större påverkan på pensionerna.
– Anledningen till arbetare jobbar deltid är att man inte kan få ett heltidsarbete, det är helt enkelt ofrivilligt, säger Renee Andersson som är utredare på LO.
När LO har jämfört med en kommunalare som jobbat heltid respektive deltid under ett helt yrkesliv så blir pensionen påverkad i mycket högre grad än vad PTK:s rapport visar, även om garantipensionen gör att de förhållandevis låga inkomsterna täcker upp en del. Men frågan om deltidsarbete under småbarnsåren är överskattad när det gäller LO-kvinnorna, menar Renée Andersson.
– Det skulle göra mycket större effekt för pensionerna att få upp löneläget för många LO-grupper, i kombination med att sätta av mer till pensionerna, säger hon.
På PTK hoppas man att frågan om deltidsarbete ska bli mer nyanserad, att det faktiskt kan ses som en rimlig lösning för att få livet att gå ihop under de mest hektiska åren.
”Dela mera lika”
– Deltidsarbete är för många en ovärderlig möjlighet för att få ihop livspusslet. Men jag skulle önska att kvinnor och män kunde dela mer lika på deltiden under småbarnsåren. Det skulle leda till mer jämställdhet, både inom familjen och i arbetslivet, säger Anna Allerstrand i rapporten.