BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas på grund av sitt jobb. Därför vill vi att fler arbetsgivare tar ansvar för att man i samverkan med sina anställda bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete enligt det regelverk som finns. Då kan man förebygga ohälsa och olyckor på jobbet. Alla tjänar på att agera innan det är för sent både ur ett mänskligt och ekonomiskt perspektiv, säger Fredrik Hedlund, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket.
Löser inte problem
Inspektionerna välkomnas av Hotell- och restaurangfacket, HRF. Men facket menar att det inte kommer att lösa långsiktiga problem inom arbetsmiljön i branschen.
– Det gäller även att man jobbar aktivt med arbetsmiljöfrågorna på företagen. Det våra medlemmar vittnar om är att arbetsbelastning, stress och liknande är högre än vad det har varit tidigare, säger Malin Ackholt, förbundsordförande på HRF, till Dagens ETC.
Hon var nyligen en av undertecknarna av en debattartikel i tidningen Arbetet, där hon tillsammans med en rad andra företrädare för HRF beskriver hur förbundet för en hård kamp mot arbetsgivarsidan som ständigt försöker förskjuta maktbalansen på arbetsmarknaden till sin fördel.
De menar att det behövs långsiktiga och stabila villkor att arbeta utifrån och att det behövs en politik som inte försämrar fackförbundens möjligheter att driva det fackliga arbetet och rekrytering av medlemmar.
Vill inte vara tillsvidareanställd
De konstaterar att branschen ofta fungerar som en ingång till arbetsmarknaden, och att de otrygga anställningarna är vanligt förekommande.
– Medlemmar vittnar om att ”jag står ut med det här, så länge, för jag tror att jag kan få något bättre sedan”. Det är bilden de ger, säger Malin Ackholt.
Deras motpart Visita håller inte med. Chefsjuristen Antje Dedering på Visita säger till Dagens ETC att även de välkomnar Arbetsmiljöverkets initiativ.
– Föreligger det brister är det bra och viktigt att arbetsgivarna uppmärksammas på det. Det ska också åtgärdas, säger hon.
Men hon tycker att det är fel av facket att koppla ihop frågor kring visstidsanställningar med arbetsmiljö och otrygghet.
– Vi känner inte igen oss i att visstidsanställningar är lika med otryggt. I vår bransch återfinns anställningsformerna framför allt bland unga personer, 16 till 24 år. Det handlar ofta om personer som ser en möjlighet att jobba extra och tjäna pengar vid sidan av studier. Man vill inte vara uppbunden och vill ha möjligheten att tacka nej till arbete, säger Antje Dedering och fortsätter:
– Den gruppen ser sig inte som otrygg i sina anställningar. De vill inte ha tillsvidareanställning. Jag köper inte den kopplingen.