Först ut var bankjätten Silicon Valley Bank (SVB), USA:s fjortonde största. I fredags stängdes den av myndigheterna efter att kunder tjurrusat till banken för att plocka ut sina besparingar och i praktiken slagit undan benen för bankens likviditet, vilket i sin tur fick dess värde på börsen att störtdyka.
I söndags var det dags för nästa krasch. Som ett led i amerikanska myndigheters försök att mildra skadeverkningarna efter SVB:s kollaps stängdes New York-baserade kryptobanken Signature Bank efter att dess värde på börsen sjunkit med mer än 22 procent.
Lovar kompensation
Frågan är vilka fler ringar på vattnet krascherna kan komma att få. Räknat i förlorade tillgångar uppges kollapserna kvala in som den största respektive tredje största någonsin.
SVB, med tillgångar motsvarande nästan 2 300 miljarder kronor, har till exempel varit techbranschens bank par preference, vilket fått många bolag inom sektorn att i helgen svettas över om de kommer att ha några pengar att betala löner och andra utgifter med.
Signature Bank har å sin sida varit en av de viktigaste inom kryptovalutaindustrin, med tillgångar som i slutet av 2022 uppgick till 1 100 miljarder kronor och insättningar på nästan 89 miljarder dollar, motsvarande över 950 miljarder kronor.
Amerikanska myndigheter försökte i helgen lugna alla dem som haft sparade pengar i bankerna och lovade att alla insatta medel skulle kompenseras och redan från måndag morgon vara tillgängliga för uttag. Detta gäller även den som haft insättningar som överstiger den amerikanska bankgarantin på 250 000 dollar, motsvarande nästan 2,7 miljoner kronor.
– Jag är fast besluten att utkräva ansvar av dem som är skyldiga till den här röran och att fortsätta våra ansträngningar att stärka övervakningen och regleringen av större banker så att vi inte hamnar i en situation som denna igen, lovade USA:s president Joe Biden på söndagen enligt CNN.
Ingen räddning med skattepengar
Räddningsaktionen gäller dock bara bankernas kunder. Investerare och aktieägare kommer vackert att få äta upp sina egna förluster. Detta enligt USA:s finansdepartement som tycks fast beslutna att inte upprepa misstagen från 2008 då de banker som var med om att skapa krisen också räddades via skattepengar.
– Rationellt sett borde detta (att de bägge bankerna övertagits av myndigheterna, red:s anm.) vara tillräckligt för att stoppa smittan från att spridas och sänka fler banker, något som i den digitala eran kan ske på ett ögonblick, sade Paul Ashford, analytiker vid oberoende och Londonbaserade ekonomiska forskningsföretaget Capital economics, till The Guardian i söndags.
– Men smittbarhet har alltid handlat mer om irrationell rädsla, så det behöver nog sägas att det inte finns någon garanti för att åtgärderna hjälper, lade han till.
Några som redan drabbats negativt av de båda bankkollapserna är svenska pensionsjätten Alecta. De har nämligen varit majoritetsägare i både SVB och Signature bank – men också i First republic, en tredje bank vars värde vid lunchtid måndag rasat med två tredjedelar i kölvattnet efter helgens dramatik.
Enligt SVT har Alecta investerat nio miljarder kronor i SVB, tre miljarder i Signature bank och en okänd summa i First republic.