Så lät det från generalsekreterare Frances O’Grady när Trades Union Congress, TCU, höll kongress förra måndagen. TUC är brittiska motsvarigheten till svenska LO och samlar närmare 50 fackförbund med runt sju miljoner medlemmar.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Sex timmars arbetsdag
I Sverige har debatten mest kretsat kring sex timmars arbetsdag men det enda riksdagsparti som driver frågan är V. Det gör inte LO, men de utreder just nu frågan för att komma fram till en hållning och en möjlig väg framåt.
– Inom LO-yrkena så handlar det ju om att komma ner till 30 timmars arbetsvecka. Vägen dit tittar vi på. Det får regleras i kollektivavtal för olika branscher. Om man hittar en lösning på fyra dagar i veckan eller sex timmar om dagen, det kan egentligen vara nästan vad som helst bara det ryms inom anställningsskyddslagarna, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO med ansvar för arbetstidsfrågor.
I Tyskland har mäktiga IG Metall stridit för kortare arbetstid i flera decennier och vunnit flera segrar. Senaste i vintras då de fick till ett kollektivavtal som ger deras medlemmar rätt att gå ner till 28 arbetstimmar i veckan under vissa perioder i livet.
– Flexibilitet har allt för länge varit arbetsgivarens privilegium. Nu har de anställda för första gången fått till bindande krav för kortare arbetstid, sa IG Metall-ordförande Jörg Hoffman i ett uttalande när avtalet skrevs under i februari.
TCO varnar
TCO förespråkar inte sänkt arbetstid generellt och håller inte heller på att utreda frågan likt LO. Mats Essemyr som är arbetsmarknadspolitisk utredare på TCO säger dock att han välkomnar alla försök.
– Det är en facklig kärnfråga och vi har inget emot om det sker. I de fall vi hört om tycks det vara så att arbetsgivaren låter personalen jobba fyra dagar i veckan i stället för fem och det är väl helt suveränt. Det kan inte vi som facklig organisation ha något emot.
Han anser dock att det finns vissa risker med sänkt arbetstid.
– Det finns kanske en liten hake. Om man har fyra dagar i stället för fem att göra jobbet på så kan arbetsbelastningen öka och det vill vi inte att den ska göra. Då kan det uppstå arbetsmiljöproblem, säger Mats Essemyr.
Varken han eller Kent Ackholt tycker att det bör lagstiftas om kortare arbetstid. De föredrar att arbetsmarknadens parter kommer överens och båda påpekar att det skulle handla om en lång process.
– Det finns någon romantisk tanke om att man bara ska ändra från 30 till 40 och behålla lönen, men så fungerar det inte riktigt, säger Kent Ackholt.
Mats Essemyr tror att det finns risk för stagnerade löneutveckling om arbetstiden sänks lagstiftningsvägen.
– En arbetstidsförkortning från åtta timmar till sex timmar innebär minus 25 procentenheter och då blir det en väldigt hög löneökning per timme. Vi vet löneökningar som ligger runt 2–3 procent per år, det blir alltså väldigt många års löneutrymme som teoretiskt skulle gå till arbetstidsförkortningen.