– Vi drar igång det här för att pensionsfrågan och kvinnors pensioner väcker stort engagemang i kvinnorörelsen. Vi anser att den här frågan förtjänar att debatteras mer och bli en valfråga, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby, och talesperson för uppropet.
Pensionen tar slut idag
Enligt uppropet så är kvinnors pensioner i snitt 31 procent lägre än mäns. De har därför räknat ut hur lång tid på året som kvinnors genomsnittliga pension räcker i jämförelse med männens. Resultatet visar att den tar slut idag, 9 september. Därför anordnar de en manifestation på Stortorget i Gamla stan i Stockholm.
– Pensionsgapet är en konsekvens av att kvinnor och män tjänar olika. Men pensionssystemet tillåter också att de här skillnaderna får vara kvar. Vi kan inte bara vänta på att dagens unga ska få det rättvist i framtiden. Även dagens pensionärer förtjänar att få pensionsrättvisa, säger Clara Berglund.
Gapet mellan män och kvinnors pensioner skiljer sig åt i landets kommuner. Störst är skillnaderna i Danderyd, 43 procent, och minst är det i Bräcke, 19 procent.
Bakom uppropet står främst kvinnoförbund, men även bland annat Pensionärernas riksorganisation, PRO. Ordförande Christina Tallberg säger att PRO har över 60 procent kvinnliga medlemmar och att ojämlikheterna därför varit en fråga hos dem i flera år.
– Vi känner till skillnaderna mellan män och kvinnor, och att det inräknat med tjänstepension rör sig om en skillnad på fem till sex tusen kronor. Det här går ihop när en kvinna lever med en man och de kan leva på bådas pension. Men när en kvinna blir ensam så kan det bli en väldigt besvärligt situation, säger hon.
Vill ha öppen debatt
Pensionerna finns inte med i den politiska debatten eftersom riksdagens pensionsgrupp får ta hand om den själv, menar uppropet. Pensionsgruppen är en blocköverskridande arbetsgrupp som består av företrädare för de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen 1994. Detta system innebär att frågorna om pension inte hanteras utåt, säger Clara Berglund.
– Vi vill se att debatten blir mer öppen, vilket jag tror är något som många vill, säger hon.
PRO anser också att pensionsfrågan måste lyftas upp mer i samhällsdebatten.
– Vi i PRO kommer göra vad vi kan för att pensionsfrågan ska bli en viktig fråga i valrörelsen. Och då måste vi prata om att det är stora skillnader mellan kvinnors och mäns pensioner. Vi vill att det ska bli en öppen debatt och diskussion kring den här frågan. Och då bör det bland annat bli tydligt vad de olika partierna har för inställning till hur man tänker förbättra situationen, säger Christina Tallberg.