Joachim Höggren är ordförande för Nils Holgersson-gruppen som bland annat samlar Hyresgästföreningen, organisationen Bostadsrätterna och flera fastighetsbolag. Han kallar höjningarna av VA-taxorna för chockhöjningar i vissa kommuner. Flera har höjt avgiften med mellan 50 och 60 procent, och snitthöjningen i landet är nära 14 procent. För att jämföra historiskt har VA-taxan vanligtvis ökat mellan 2 och 4 procent.
– Det kommer att kännas i plånboken för många hushåll. De med låga inkomster får det tuffare. Alla kostnader ökar ju också. Förutom VA-taxan så ökar även priset på elnätet och fjärrvärmen.
Dyrast i Vaxholm och Norrtälje
Orsakerna till kostnadsökningen är framför allt behovet av att byta ut VA-system som blivit eftersatta. Systemen ska också klimatanpassas. Nils Holgersson-gruppen har gjort en granskning där de undersökt de nya VA-taxorna över hela landet. Vaxholm och Norrtälje är de kommuner med dyrast taxor. Där kostar det mer än 12 000 kronor per år för vatten och avlopp. De kommuner som höjt taxan mest i år, med över 50 procent, är kommunerna Heby, Danderyd och Håbo.
– En del hyresgäster har kontaktat oss och påpekat hur dyrt det blir och har samtidigt svårt att förstå varför taxan höjs. Man får en faktura och tänker att oj vad dyrt det blev helt plötsligt. Många blir förvånade när de får höra att det handlar om en underhållsskuld och blir upprörda över hur det kan ha blivit så här, säger Joachim Höggren.
Kungsör: Kraftiga räntekostnader
För Kungsörs kommun, som höjt VA-taxan med ungefär 50 procent, så handlar höjningen om att täcka upp för de ökade räntekostnader på lånen som kommunen tagit för att byta ut sina VA-system. Räntekostnaderna har ökat från 250 000 kronor per år 2020 till att det i dag kostar sju miljoner kronor per år.
– Alternativet är att alltihop rasar och att vi blir utan vatten, säger Ulf Zackrisson vd på Västra Mälardalens Vatten och avlopp, som tror på ytterligare VA-kostnader längre fram. I år kommer kommunen renovera 0,7 procent av alla ledningar och arbetet kommer fortsätta kommande år.
Det blir väldigt jobbigt för hushållen och för konsumenten när det blir så stor höjning.
Det är alltså lokalpolitiker som bestämmer hur mycket VA-höjningen ska bli och hushållen har ingen möjlighet att påverka utfallet.
– Jag önskar att politiker kunde varit lite klokare tidigare. Nu vill det till att man börjar sköta underhållet på ett strukturellt sätt så att man inte behöver se höjningar längre fram. Jag förstår att kommunerna behöver göra investeringar så att systemet inte brakar ihop. Men det här blir väldigt jobbigt för hushållen och för konsumenten när det blir så stor höjning.
Kenny Fredman, som är samhällspolitisk chef och presschef på Bostadsrätterna, är inne på samma spår:
– Kommunerna har försummat underhållet och har nu en stor underhållsskuld som gör att man på många håll kan se att det även behövs prishöjningar under en lång tid framöver. Man kan ju verkligen fundera över om det är konsumenterna som ska ta de här kostnaderna, när det i själva verket är kommunerna som inte skött sig, säger han, och fortsätter:
– Många kommer påverkas. Som individ kanske man får flytta till en mindre lägenhet, i ett mindre attraktivt område. Men det är sällan folk gör det, många äter hellre knäckebröd för att kunna bo kvar.
Två kommuner har sänkt avgiften
Kommunerna har justerat VA-taxorna väldigt olika. Enbart två kommuner har sänkt VA-avgiften, Hallsberg och Växjö kommun. Joachim Höggren har ingen förklaring till varför det ser så olika ut i landet.
– Vissa kan ha skött VA-systemet på ett bättre sätt, men vi har ingen annan förklaring till varför det är olika. Vi har dock kunnat se att ö-kommuner som har många öar får dyrare system för att det kan vara dyrare att underhålla.