Många tusenlappar
En genomsnittsbegravning kostar runt 25 000 kronor, enligt begravningsbranschens uppskattning.
Samtidigt finns billigare alternativ. Utan en traditionell ceremoni kan priset komma ner till cirka 4 000 kronor. För den summan får du hämtning av den avlidna, den enklaste kistan för kremering och gravsättning i minneslund.
Men de flesta vill ha en ceremoni som en del i sorgearbetet – och priset för de tjänster och produkter som begravningsbyråer erbjuder kan rusa iväg.
– Ja, det är mycket pengar. Men det vi gör – iordningställande av den döda kroppen, representation och kontakten med anhöriga och förmedlingen – utgör mindre än hälften av kostnaden. Till det kommer begravningsbil, blommor, musik och mat, som kan kosta många tusen, därför hamnar snittet på cirka 25 000 kronor. Det är lite som att fråga: ”Vad kostar ett bröllop?” Det beror på omfattningen och vad man själv väljer, säger Peter Göransson, marknadschef på Fonus, Sveriges största begravningsbyrå.
Peter Göransson menar att det i Sverige är jämförelsevis billigt med begravning.
– Om man tittar på det i ett internationellt perspektiv så har begravningsbranschen i Sverige en relativt låg prisbild. I Norge är priset ungefär det dubbla, och nere i Europa är det också en mycket högre prisbild, säger han.
Gravplats via skatten
I Sverige betalar alla en obligatorisk begravningsavgift via skattsedeln. I den ingår gravplats i 25 år på allmän kyrkogård, gravsättning och kremering, vissa transporter av kistan, lokal för förvaring och visning av stoft samt lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler.
Trots att man kan välja att göra en hel del själv eller hoppa över ceremonin, är det vissa kostnader som kvarstår, som kista, gravsten, skötsel av graven och omhändertagandet och transporten av den avlidna.
– Vissa saker kostar hur man än gör. Att ställa iordning en död kropp, det kräver ju personal för att göra det på ett bra sätt, och samtidigt vill man att det ska göras med etik och värdighet. Om någon dör på natten och behöver bli hämtad så är det ju väldigt viktigt att de som arbetar har kollektivavtal och att man betalar rättvisa löner, säger Peter Göransson.
Detta kan sänka kostnaden för en begravning
Göra mer själv, om du har tid och ork. Som att planera begravningen, sköta kontakt med präst eller officiant, ta emot gäster vid mottagningen eller transportera kista och hjälpa till vid kistläggning. Även att hantera och klä på den avlidna är möjligt att göra själv.
Ordna egen blomsteruppsättning.
En anhörig eller bekant kan sjunga eller spela på begravningen.
Inte gå på restaurang utan i stället baka eget och ha minnesstunden hemma eller i ett församlingshem.
Välja bort dödsannons, som är en stor kostnad, själv meddela släkt och vänner.
Välja bort ceremonin.
Vem betalar?
I första hand betalas begravningen av dödsboet. Om där inte finns några pengar går det att söka ekonomiskt bistånd hos socialförvaltningen.
Sveriges kommuner och landsting har en rekommendation om att det ska gå att ansöka om att få 22 750 kronor från kommunen för att betala en begravning, men det skiljer sig åt beroende på var man bor. Vissa kommuner betalar bara ut maximalt hälften av den summan.
Att vara medlem i ett trossamfund påverkar också priset, då kan vissa kostnader omfattas av medlemsavgiften. Exempevis ingår bland annat präst och lokal i kyrkoavgiften för den som är medlem i Svenska Kyrkan.
Prisexempel kista
Transportkista i obehandlad spånskiva kostar cirka 4 000 kronor (Fonus).
Miljökista i furu kostar omkring 7 000 kronor (Fonus).
En dekorerad, vadderad och målad kista kostar cirka 12 000 kronor (Fonus).
En exklusiv kista av mahognybetsat körsbärsträ, dekorerad och vadderad, kostar omkring 50 000 kronor (Lavendla).
Prisexempel för gravsten
En liggande mindre gravsten kostar från omkring 8 000 kronor (Fonus).
En enkel stående gravsten kostar cirka 11 000 kronor (Fonus).
Dekorerade stående gravstenar kostar 15 000–20 000 kronor (Wilja).
En gravsten för en familjegrav kan kosta över 200 000 kronor (Funera).
Läs även: Inför en ”dödspeng” för den som förlorat en anhörig