– De jag har intervjuat säger själva att de har en bättre förhandlingsposition när det kommer till läkare. Man kommer med ett försäkringsbolag och en vårdsamordnare i ryggen och kan på ett annat sätt kräva vårdinsatser. Det här är också en av anledningarna till att systemet blivit så kostnadsdrivet – har man väl betalat så vill man ha valuta för det och få så mycket vård som möjligt för pengarna, säger John Lapidus.
Men detta i sin tur leder till konsekvenser som går stick i stäv med svensk lagstiftning, menar John Lapidus.
– I första hand får man säga att vården blir mer ojämlik, det är ingen åsikt utan ett faktum. Skapar man två parallella system där det ena är bättre än det andra så blir det ojämlikt. Det är något som bryter mot svensk hälso- och sjukvårdslag som säger att vård ska ges på jämlika villkor. Sedan finns det mycket som talar för att vården blir sämre. Framväxten av försäkringar urholkar systemet för alla andra.
Hur då?
– Säg så här, om tio procent av de mest röststarka individerna i samhället skaffar en privat sjukförsäkring, då har de inte längre ett egenintresse att vården ska fungera på ett visst sätt. Det är den grupp som politikerna är mest rädda för och när de försvinner från systemet så försvinner också en stor opinionsbildande kraft.
Sjukförsäkringarnas försvarare, bland annat försäkringsföretagens branschorganisation Svensk Försäkring, menar dock att man inte alls konkurrerar med den offentliga vården. Tvärt om fungerar man som ett komplement och menar att ”försäkringen avlastar och skapar utrymme för personer som inte har en försäkring”, som man skriver på sin hemsida. Jens Lapidus underkänner det argumentet.
– Om det försvinner 10 procent ur det offentliga systemet så är ju det första politikerna gör när de sätter nästa års budget att skära ner på den med 10 procent, säger han.
Hur tror du att utvecklingen kommer fortsätta?
– Jag tror att det finns självförstärkande mekanismer här. När privata sjukförsäkringar börjar sprida sig sprider sig också en minskad tillit till systemet och fler vill ha en försäkring. Vill man motverka det och gå tillbaka till den svenska välfärdsmodellen så krävs politiska beslut och åtgärder i den riktningen och det har vi inte sett så mycket av. Gradvis rör vi oss mot en annan sorts välfärdsmodell och inom vården ser man detta allra tydligast. På relativt kort tid har vi fått ett parallellt sjukvårdssystem som fungerar på andra sätt och efter helt andra principer.