– De potentiella kostnaderna för ett kärnkraftsbolag är oöverblickbara, och det är oklart om ett enskilt bolag kommer att kunna ta dem. Så det finns naturligtvis en risk – om än liten – att det blir vi alla, och staten som får ta kostnaden utöver det som kan täckas av försäkringar. Men det är ju väldigt liten risk att det skulle kunna ske en olycka i Sverige.
Det säger Filip Johnsson, professor i energiteknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. De bolag som bygger och driver kärnkraftverk har ett ansvar och tecknar försäkringar, men de går inte att jämföra med en hemförsäkring där du får tillbaka värdet på ditt hus om det brinner upp, menar han.
– Kärnkraften går inte att försäkra på samma sätt som med en vanlig försäkring för ett hem eller en bil. Det är så oklart vilka kostnader det skulle bli efter en olycka. Det skulle potentiellt kunna bli så enorma summor, säger Filip Johnsson.
Svårt att beräkna
Katastrofen i Fukushima orsakade stora skador och ett lidande som inte går att mäta. Kostnaderna för samhället blev oöverblickbara, precis som vid tidigare kärnkraftsolyckor. Generationer av människor påverkas och sjukdomar som kan ta många år att utveckla riskerar att drabba en stor mängd människor. Det är kostnader som är svåra att beräkna.
I Sverige har riskerna och kostnaderna för kärnkraft diskuterats, och i den energiöverenskommelse där sex partier ingår (alla riksdagspartier utom SD och V) har man velat se ett större ansvar för de ekonomiska riskerna från dem som äger reaktorerna.
Finns beslut
Förra året beslutades att ett kärnkraftsbolag har ett obegränsat ansvar för följderna vid en olycka. Man behöver bara försäkra sig upp till 11,8 miljarder kronor om en olycka skulle inträffa. Kostnader utöver detta får tas från företagets tillgångar, så mycket som finns. Därefter får staten ta kostnaden. Ägaren måste också teckna en försäkring som räcker ett lika stort belopp utöver den summan. Att kärnkraftsägarna inte kan försäkra till ett högre belopp är på grund av begränsningar i försäkringsbolagens åtaganden, menar Filip Johnsson.
När man ska räkna fram det pris som kärnkraften kostar per kilowattimme så är den stora skillnaden om det gäller el från befintliga eller nya kärnkraftverk. Det finns en rad saker som ingår i priset, hur kärnavfallet ska förvaras är en av dem som kostar energibolag mycket pengar. Kapitalkostnaden för byggande av ett nytt kärnkraftverk är mycket stor eftersom man skulle behöva bygga en så pass stor anläggning, menar Filip Johnsson.
– Det blir en stor finansiell risk för den som skulle investera i ett nytt kärnkraftverk. Men man avsätter också medel för slutförvaringen av kärnbränslet. Det görs ju även för den kärnkraft som vi redan har, säger han.
Lågt räknat
Efter att man avskaffade den så kallade effektskatten på kärnkraft så har den befintliga blivit billigare att driva. Kärnkraften anses bära sina egna kostnader, inklusive det skadeståndsansvar och den försäkring som alltså ska täcka kostnaden vid en eventuell olycka. Men delar av miljörörelsen tycker att det fortfarande är för lågt räknat, och Vänsterpartiet röstade emot förslaget om ökat skadeståndsansvar av just den anledningen.
– Blir kostnaderna så stora – eller mindre – så täcks de, men blir de större så är det samhällets ansvar. Men det är nog ingen som riktigt vet hur det skulle bli då, säger Filip Johnsson.
Har du en egen ekonomifråga du vill att Dagens ETC ska reda ut? Mejla i så fall till: rebecka.bohlin@etc.se