Exempelvis handlar det amerikanska förslaget om att få USA:s parlament att ställa sig bakom vissa formuleringar, såsom att ”klimatförändringen är ett mänskligt problem som hotar miljontals amerikaners välstånd och kräver omedelbar politisk handling.”
Väcker debatt
Att det ofta rör sig om symbolpolitik har väckt debatt bland klimataktivister, där en del menar att detta är ett progressivt steg medan andra menar att det riskerar att flytta fokus från de verkliga åtgärder som krävs.
Klimatgruppen Extinciton Rebellion, som trycker på för att fler ska deklarera klimatnödläge, kritiserar Storbritannien för att inte följa upp nödläget med tillräckligt progressiva reformer, såsom att också införa målsättningar om att ha nollutsläpp 2025, som de menar krävs.
Greenpeace i Sverige argumenterar också för att utlysa klimatnödläge. De poängterar att det inte enbart ska ses som en symbolfråga.
– Det behöver motsvara ett sorts ökat beredskapsläge eller nationellt stabsläge, där vi på alla nivåer snabbt kan genomföra de klimatåtgärder som krävs, mobilisera nödvändiga resurser och undanröja hinder för dessa, säger Rosanna Endre, ansvarig för konsumtionsrelaterade klimatfrågor på Greenpeace i Sverige.
Effektivast byta bort kolet
Thomas Sterner är professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet. Han poängterar att det finns tusentals saker som borde göras, men lyfter ändå fram en åtgärd han ser som den mest effektiva.
– När det kommer till ekonomiska styrmedel så borde vi använda de som är billigast och effektivast för att byta från kol till sol, isolera hus och så vidare. Istället för att detaljreglera allt det så kan man göra det dyrt att släppa ut genom att höja priset på koldioxid. Då kommer resten ganska automatiskt, säger han.
Vill du att Sverige ska höja koldioxidskatten?
– Den kanske kan höjas något, man kan också se till att ta bort kvarvarande undantag och sedan arbeta på att utvidga den till metan och därmed också jordbruksprodukter. Men vi är en liten del av världen. Vår stora roll är att inspirera andra länder, i första hand Kina och USA. Jag tycker att det viktigaste är att vi försvarar och utvidgar koldioxidskatten och sedan sprider den till andra länder, säger Thomas Sterner.
650 städer och regioner
Förutom att stater har infört klimatnödläge är det 650 städer och regioner som har gjort det. Ingen av dessa finns i Sverige, men i flera svenska kommuner har förslag lagts fram. I Stockholms kommun har Vänsterpartiet lagt en motion om att utlysa klimatnödläge. Rikard Warlenius är universitetslektor i humanekologi och klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Stockholm.
– Klimatnödläge handlar om att skapa en mobiliserande funktion och att göra människor medvetna om vilket läge vi befinner oss i och på så sätt skapa beredskap för att göra radikala förändringar, säger han.
Vilka styrmedel vill du använda för att förverkliga målet med att utlysa klimatnödläge?
– Vi är för koldioxidskatt, men ibland är det också för mycket prat om ekonomiska styrmedel och för lite om regleringar. Jag tycker exempelvis att vi ska förbjuda försäljningen av nya fossildrivna bilar från 2025, säger Rikard Warlenius (V).