De senaste åren har landets sjuksköterskor fört en hård kamp för att få upp sina löner, inte minst genom studentuppropet för att höja ingångslönerna. Uppropet fick effekten att många landsting höjde lönerna först till 24 000 och sedan 30 000 kronor vid nyanställningar.
Men kampen verkar inte ha haft så stor effekt på sjuksköterskelönerna i sin helhet. Lönestatistiken visar att Vårdförbundets medlemmar bara har haft marginellt bättre löneökningar än genomsnittet på arbetsmarknaden de senaste fem åren. Mellan 2013 och 2017 gick medellönen för Vårdförbundets medlemmar upp från 29 150 kronor till 33 100 kronor, en ökning med 13,5 procent. Under samma period ökade lönerna i Sverige totalt med 10 procent.
Tonar ner summorna
Samtidigt har bemanningsbranschen på allvar gjort sitt intåg på svenska sjukhus och vårdcentraler. Användandet av bemanningsföretag har ofta kritiserats för att dränera vården på pengar och SKL, Sveriges- kommuner och landsting, har som mål att vården ska vara oberoende av hyrpersonal från och med 1 januari i år. Siffrorna för januari är inte klara, men de senast tillgängliga uppgifterna visar att landstingen lade över 1,3 miljarder på hyrpersonal under det tredje kvartalet förra året.
Bemanningsbolagen själva fokuserar dock inte på kostnaderna utan marknadsför sig ofta med löften om högre lön och mer frihet.
Instacura, som främst hyr ut vårdpersonal i Stockholm och Uppsala, skriver på sin hemsida att en erfaren specialistsjuksköterska kan räkna med en lön på mellan 50 000 och 60 000 kronor. Men när Dagens ETC ringer grundaren och vd:n Anders Halvarsson tonar han ner budskapet något.
– Det finns ingen som har ökat sin lön jättemycket genom att byta till oss, säger han.
Han säger att det finns enstaka fall där en sjuksköterska fått omkring 30 000 kronor för att jobba en vecka i Norrland för att exempelvis täcka upp för annan hyrpersonal som blivit sjuk.
– Vi får böta tusen kronor varje timme den personen inte är på plats. Det gör att vi kan erbjuda ganska bra lön för att åtminstone begränsa vår minusaffär. Det är bättre för oss att betala 30 000 till en sjuksköterska som ska jobba en vecka än att gå back 40 000. Och så blir det sanningen om vad sjuksköterskor tjänar i Norrland, säger han.
Men ni skriver själva att man tjänar 50 000 kronor hos er. Det bidrar ju till den felaktiga bilden.
– Så är det ju. Det är ett sätt för oss att rekrytera nya sjuksköterskor. Om man byter arbetsgivare är det många gånger arbetsmiljö och lön som spelar roll. Vi vill i första hand komma i kontakt med de här sjuksköterskorna och läkarna för att påbörja en dialog, säger han.
Kraftiga variationer
Användandet av hyrsjuksköterskor ser olika ut över landet. Västra Götaland är det område som lägger mest pengar på hyrpesonal, 458 miljoner kronor de nio första månaderna förra året. Carina Rautalin, regionalt skyddsombud på Vårdförbundet i Västra Götaland, upplever inte att bemanningsbranschen haft någon inverkan på lönerna i stort. Hon säger att det finns en uppsjö av bemanningsföretag med olika villkor. En del erbjuder heltidsarbete, sjuklön och tjänstepension. Hos andra hoppar sjuksköterskor in extra som timanställda utöver sina ordinarie jobb.
– Det finns alla varianter. Därför varierar lönerna också kraftigt. Jag vill inte säga att vi ser någon effekt av bemanningssköterskorna skulle höja lönerna. Däremot är det sekundärt så, att det skapar en dialog på arbetsplatserna där personalen frågar varför bemanningsanställda tas in medan de själva inte får mer betalt, säger hon.
Jobbar oregelbundet
I Skåne var kostnaderna för hyrpersonal under en period så höga att det bestämdes att användandet av hyrpersonal skulle förbjudas. Men personalbristen har gjort att hyrpersonal ändå tas in.
Monica Rat, ledamot i Vårdförbundet i Skåne, säger att fördelen med att vara hyrsjuksköterska är att de själva kan välja sina arbetspass och hur mycket de ska jobba. Löneskillnaderna är stora om man tittar på timlönen. Men hyrpesonalen jobbar ofta intensivt i perioder och tjänar mycket pengar, för att sedan vara lediga och inte tjänar något alls.
– Det som är positivt är att de får en mer rättvis lön som motsvarar den kompetensen som en sjuksköterska har genom sin utbildning. Men jag kan inte säga att det har drivit på lönerna för resten, säger hon.