– Högern är alltid emot mer centralisering när det gäller skärpta miljökrav, bättre arbetsrätt eller något annat som de inte vill se. De är inte konsekventa, säger Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet sedan 2014.
Hon menar att den sociala pelaren inte hotar den svenska modellen och litar inte på att det hon kallar ”näringslivets tankesmedjor” har som mål att förstärka modellen. Det handlar egentligen om att man är rädd för att företagen ska få ökade kostnader, hävdar hon:
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det som skedde med den sociala pelaren var att man försköt diskussionen, så att andra hänsyn än marknadens måste in i diskussionen. Att arbetsmarknad, ekonomi och välstånd hör ihop och måste diskuteras tillsammans med sociala hänsyn, vi kan inte lämna det till den osynliga handen.
För militär och åtstramningar
Malin Björk pekar på att högerpartier och näringsliv aldrig varit oroliga för ökad överstatlighet när det gäller att delegera handelspolitik till EU eller att bilda en militär försvarsunion och se tvingande regler när det gäller ekonomisk åtstramning för euroländer.
– Då har de inga problem med centraliseringen, jag tror att det handlar om att det nu gäller sociala frågor. Men genom att lyfta de här sakerna så synliggör man det som EU:s ekonomiska politik undergrävt genom sina åtstramningar: Att man ökat klyftor och slagit sönder välfärden i många länder.
Men kan inte mer regler, även om det gäller sociala frågor, ge mer överstatlighet och därmed mindre makt åt de svenska arbetsmarknadsparterna?
– Vi har redan EU-lagstiftning när det gäller till exempel föräldraförsäkring. Just nu pågår ett arbete med att förbättra den, och då måste vi ju rimligtvis ställa oss bakom den förbättringen.
Vänsterpartiet kommer i EU enligt Malin Björk att ta ställning till varje enskilt lagförslag, och utgå från principen att besluten ska fattas så nära medborgarna som möjligt, den så kallade subsidiaritetsprincipen.
– Vår grundinställning är att vi inte ska överföra mer makt till EU. Men sedan avviker vi från den linjen när det gäller mänskliga rättigheter, miljöfrågor och existerande lagstiftning som kan förbättra saker. Men vi kommer inte tumma på den svenska modellen, säger Malin Björk.