Det innebär att textilarbetarna i Bangladesh nu kommer upp i snittlönen för textilarbetare som klädjätten H&M anlitar i andra länder.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Redan 2013 lovade H&M att verka för så kallade levnadslöner hos sina viktigaste leverantörer.
Organisationen Fair Action konstaterar att det går långsamt för företaget att leva upp till detta mål.
Fair Action menar att H&M borde kunna ställa tuffare krav på sina underleverantörer gällande högre löner och att företaget kan påverka löneutvecklingen genom att köpa mer kläder från fabriker som följer kraven på levnadslöner.
Levnadslön framför minimilön
Minimilön och levnadslön är inte samma sak. Minimilön är den lägsta lön en arbetare får tjäna enligt lag. En levnadslön är den lön som en arbetare behöver för att kunna leva ett drägligt liv, kunna äta ordentligt, försörja sina barn och ha råd att gå till doktorn.
Nätverket Global Living Wage Coalition, där Fairtrade ingår tillsammans med en rad andra märkningar, uppskattar att en levnadslön i Bangladesh behöver fördubblas, jämfört med den nya minimilönen.
Den summan kan också jämföras med lokala fackliga organisationers krav på att minimilönen höjs till motsvarande cirka 1650 kronor i månaden.
– H&M bör sätta upp ett mål om att alla anställda på deras leverantörsfabriker minst ska tjäna denna lön, kräver Fair Action.
Kan göra mer
Organisationen hävdar att det finns mycket mer som H&M kan göra för att förbättra textilarbetares levnadsvillkor. Till exempel:
• Förbättra sina inköpsmetoder genom att ge leverantörerna god framförhållning när det gäller beställningar, tillräckligt högt pris för att arbetarna ska få en lön som går att leva på och sträva efter långsiktiga samarbeten med leverantörerna.
• Öka trycket på regeringarna i produktionsländerna att höja minimilönerna.
• Kommunicera till leverantörerna att de har nolltolerans mot alla försök att hindra facklig organisering.
När minimilönen för arbetare i Bangladeshs textilindustri nu höjs är det första gången på fem år.